Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kakav metod Ilon Mask koristi da pobedi konkurenciju

  Pre nego što je postao preduzetnik koji menja svet, Ilon Mask je bio na putu da postane fizičar – čak je i započeo doktorske studije na Stenfordu.

  Ali, pre nego što je od toga odustao nakon samo par dana, sa sobom je poneo vredne utiske koji će ga načiniti milionerom. Možda najvažnije od svega, naučio je “prvi princip mišljenja”, model istrage koji neumorno traži osnove problema.

  Mislim da je važno poći od osnove, a ne od analogije” rekao je Mask u intervjuu sa Kevin Rouzom.

  Obično živimo svoj život tako što zaključujemo po analogiji. Pomoću nje, stvari radimo na određen način jer smo nešto slično već tako obavili. Sa prvim principom mišljenja, situaciju ‘skidate’ do osnova… i onda odatle odlučujete.

  Ovaj princip ima duboke korene. Pre skoro 2300 godina Aristotel je rekao da je prvi princip osnova od koje se polazi a da je potraga za ovim principom ključ za bilo kakvo sistematsko otkrivanje stvari – bilo u filozofiji ili u biznisu.

  I dok se Mask slaže da ovakav način razmišljanja oduzima suviše vremena, napominje i da može dovesti do neverovatnih rezultata. A, upravo je ovaj princip pomogao pri stvaranju projekta SpaceX.

  Kada su Mask i njegov tim pokušavali da odrede koliko će prve SpaceX rakete koštati mogli su samo da gledaju proizvode na tržištu. Ali oni se nisu zadovoljili na analogiji. Umesto toga, otkrili su koji su to neophodni delovi rakete i onda pronašli cenu sirovih materijala. Rezultat je raketa čija je cena proizvodnje bila samo 2 odsto vrednosti uobičajene.

  Toliko o konvencionalnoj mudrosti.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtubeprintscreen

  Piše: Ana M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE