KADA JE ŽENA ŠEF: Nikola Tesla o jednakosti polova i kako će tehnologija osloboditi ženski potencijal

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KADA JE ŽENA ŠEF: Nikola Tesla o jednakosti polova i kako će tehnologija osloboditi ženski potencijal

  Nikola Tesla predviđao je “preuzimanje novih polja od strane žena” i “njihovu važnu ulogu u rukovodstvu”.

  Imajte na umu da su ovo razmišljanja od pre skoro jednog veka, i to muškarca koji  je jasno video da će žene (koje su tada bile neravnopravne sa muškarcima), stati rame uz rame sa “jačim” polom. Ne samo da je bio istinski genijalac, Tesla je, pre svega, bio dobar čovek koji je video napredak ne samo u tehnologiji, već i u društvu.

  Nikola Tesla (10. jul 1856. – 7. januar 1943.), bio je inženjer, fizičar i inovator, ili u jednoj reči – genije. Radio je na području elektrotehnike i radiotehnike, i izumeo je okretno magnetsko polje i višefazni sistem naizmeničnih struja. Njegov raniji rad utro je put za bežičnu komunikaciju i svaki električni uređaj koji danas korisitmo.

  Bez Tesle, mi sada ne bismo mogli da kucamo ove reči na tastaturi a vi ne biste mogli da ih pročitate na ekranu. Kao i svi istinski geniji, Tesla nije samo predvideo i omogućio velike tehnološke promene, već i pomeranja u kulturnom smislu, i promene u životima ljudi u svakom smislu, upravo zbog tih tehnoloških promena.

  Konkretno, Tesla je predvideo da će se i uloga žena menjati u ovom svetu, oslobađujući njihov puni intelektualni potencijal, koji je patrijarhat vekovima potiskivao.

  U januaru 1926. godine, Tesla je intervjuisan i pitan za ove ideje. Deo razgovora objavljen je u magazinu “Colliers” pod naslovom “When Woman is Boss” (Kada je žena šef). Ovaj odlomak nalazi se i u knjizi autorke Margaret Činej (Margaret Cheney) “Tesla: Man Out of Time”, koja daje uvid u duh i um velikog inovatora, a prenosi sajt BrainPickings.

  Tesla kao najznačajnije efekte tehnologije vidi osnaživanje žena. Predviđa da će žene preuzeti nova poslovna polja i da će preuzeti rukovodeće pozicije:

  “Kroz bezbroj generacija, od samo početka, društvena korisnost žena atrofirala je, i njihovi mentalni kvaliteti bili su potiskivani, ali sada znamo da ženski pol ne pruža ništa manje od muškog. Ženski um je pokazao sposobnost za sve mentalne zahteve i dostignuća baš kao i muški, i taj kapacitet će biti sve veći; prosečna žena će biti isto obrazovana kao i prosečan muškarac, a onda i bolje obrazovana, jer će “uspavani” delovi njenog uma biti stimulisani još intenzivinije zbog mirovanja i “pokoravanja” koji traju vekovima. Žena će uplašiti civilizaciju svojim napretkom.”

  Izvor: BIZLife

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE