Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Želite da provodite manje vremena na Fejsbuku? 4 inspirativna TED govora mogu da pomognu

  Korisnici Fejsbuka prosečno provedu 50 minuta dnevno na ovoj društvenoj mreži. Neki sigurno i više od drugih, a ono što najviše zabrinjava jeste da se to prosečno vreme povećava iz godine u godinu. U ovom tekstu dajemo vam motivaciju da više vremena provodite offline.

  Fejsbuk je prošle godine objavio da čak 1.8 milijardi korisnika dnevno provede oko 50 minuta na ovom servisu (uključujući i Instagram). Ta brojka je bila manja pre nekoliko godina, i vrlo je verovatno da će rasti. To je jedan dobar deo radnog dana, i značajan deo “budnih” sati.

  Ako želite da smanjite vreme koje provodite na društvenim mrežama, ovi govori sa TED-a mogu da vas inspirišu i da vam pomognu da se isključite, piše sajt Inc.com. Cilj je da negujete odnose i iskustva u “stvarnom” svetu.

  Evo zašto bi trebalo da provodite manje vremena na društvenim mrežama.

  1.Društvene mreže mogu da nam pomognu da se povežemo, ali nas takođe čine usamljenima.

  Zašto često provodimo vreme sa svojom porodicom ili prijateljima i u isto koristimo mobilne uređaje da čitamo i postujemo nešto na društvene mreže? Zašto je mnogima od nas lakše da šaljemo mejl ili poruku nego da zovemo? Zato što dok komuniciramo preko društvenih mreža osećamo da imamo kontrolu nad situacijom, držimo drugu osobu na distanci – ni preblizu ni predaleko.
  Deljenje sadržaja preko digitalnih uređaja čini da uživamo u samoći, sa svojim mislima. Ali u isto vreme, zato što ovim interakcijama nedostaje intimnosti i neposrednosti koje ima u pravim razgovorima, često možemo da se osetimo izolovano i na kraju, nesrećno.
  Postoje saveti kako da prevaziđete ovu izolaciju.

  2. Prekidamo sebe i svoj rad na svaka 3 i po minuta.

  Svrha tehnologije jeste da omogući kvalitetniji i lakši život, kao i bolje iskustvo, a zatim i da više spaja ljude. Stalni prekidi (alarmi, zvonjava) koje dobijamo od društvenih mreža i četova istrenirali su nas da sami sebe prekidamo, i to često usred važnih razgovora. Dakle, prekidamo sve i proveravamo svoj telefon da bismo pogledali novu poruku ili mejl. Stručnjaci kažu da se to dešava 17 puta na dan.

  Postoje softveri koji smanjuju stopu prekida, osim kada je nešto stvarno važno.

  3. Kada smo offline postajemo svesniji i prisutniji.

  Aba Davesar (Abha Dawesar), autorka sa Menhetna, otkrila je koliko je zavisna od interneta, i to nakon uragana Sendi. Iako nije bilo vode za piće, nije mogla da se istušira, i nije bilo struje, jedina briga bila joj je gde će naći kafe ili bilo koje drugo mesto gde bi mogla da napuni električne uređaje. Kada se fokusiramo na ono što ona naziva “digitalno sada”, gubimo stvarno iskustvo sadašnjeg momenta:

  4. Potrebna nam je tišina da bismo razumeli sebe.

  Možda imate prilike da osetite najbolja iskustva u životu, ali nećete umeti da ih cenite i da ih potpuno iskusite, ako niste skoncentrisani i prisutni duhom. I ne samo to, svakome od nas potreban je mir da bismo razmislili o našim iskustvima da bismo ih potpuno razumeli, smatra Piko Ajer (Pico Iyer), putopisac, nakon za njega veoma značajnog puta u Severnu Koreju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE