Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kada bi se obavljanje kućnih poslova plaćalo, žene bi bile bogate

  Kada bi se rad u domaćinstvu u Srbiji plaćao po minimalnoj ceni sata, za rad kod kuće žene bi godišnje zarađivale 1.650 dolara, piše Blic.

  To su podaci koje je objavio Republički zavod za statistiku u petoj po redu publikaciji „Žene i muškarci u Republici Srbiji, 2017“. U 2010. godišnja zarada žena, obračunata po tadašnjoj minimalnoj ceni rada od 116 dolara, iznosila je 1.390 dolara. To znači da je i rad žena dobio na ceni.

   – Ženski ti je posao nevidljiv. Radiš u firmi, onda trčiš kući, organizuješ svoje domaćinstvo, koje da bi bilo sve kako treba funkcioniše kao preduzeće. Kuvaš ručak, čistiš, peglaš, decu vodiš u školu, vrtić, na hobije. Brineš o njima, mužu, sebi kada dođeš na red. Kao servis si i opet kad sve završiš nema kraja. Sutra je novi dan i nove obaveze i sve otpočetka. I tako ceo život – priča Jelena Kostić iz Zemuna.

  Istraživanja o korišćenju vremena iz 2010. i 2015. godine potvrdila su stereotipe koji važe na našim prostorima. Bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, žene, u odnosu na muškarce, dvostruko više vremena rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima. Za zaposlene žene, rad u kući postaje druga smena.

  Godine 2015. vreme provedeno na plaćenom poslu održalo se skoro na istom nivou kao pre pet godina, dok je neplaćeni rad blago smanjen kod oba pola.

  Žene, bez obzira na stepen obrazovanja, više rade u ukupnim poslovima od muškaraca. Što su obrazovanije, više vremena provode na plaćenim poslovima, kao i muškarci.

  „Bez obzira na obrazovanje, na kućnim poslovima žene provode oko četiri i po sata, a muškarci oko dva sata.

  Surova statistika, ne samo da nije na strani kada je rad nežnijeg pola u pitanju, već i pokazuje da žene, i kada su u penziji, žive kraće od muškaraca.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • milijana

   Sigurno je mnogo više, nije dobra cifra.

  • jasna

   To je jako malo...nema reči o bogatstvu...ako je dolar oko 100 dinara to je mesečno oko 13-14 hIASljada dinara...pola minimalca...znači opet SITNO.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE