Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Agrounija proširuje svoje voćnjake

  Kompanija Agrounija, članica MK komerca, proširiće voćnjak jabuka u Krčedinu sa 120 hektara na 240 hektara jer je zarada veća na toj proizvodnji nego u ratarstvu, rekao je danas rukovodilac projekta proizvodnje jabuka Gojko Zagorac, prenosi agencija Beta.

  On je posle Fruitnet foruma jugoistočne Evrope u Beogradu rekao da je Agrounija zajedno s partnerskom kompanijom Verda Vivo 2015. godine pokrenula proizvodnju jabuka i ove godine očekuje dobru zaradu.

  „Na tržištu ove godine nema dovoljno jabuka i cene su dobre“, rekao je Zagorac.

  Agrounija očekuje prinos od 4.000 tona jabuka po hektaru, a planirani prihod pre plaćanja poreza, kamate i amortizacije je 17.000 evra po hektaru.

  Zagorac je rekao da je u podizanje voćnjaka uloženo osam miliona evra i da se uzgaja pet sorti jabuka – „zlatni delišes“, „gala“, „greni smit“, „fudži“ i „crimson snow“.

  „Oko 90 odsto jabuka plasiramo na rusko tržište, a ostatak na domaće. Novu vrstu tog voća, ‘crimson snow’, koja je poreklom iz Australije, testirala je italijanska firma Kiku od koje smo kupili pravo proizvodnje i prodaje u Srbiji, zemljama CEFTA i Rusiji“, rekao je Zagorac.

  Dodao je da je voćnjak podignut po najvišim standardima intenzivne proizvodnje sa 4.000 do 5.000 sadnica po hektaru, opremljen sistemom za zalivanje i zaštićen protivgradnom mrežom, a gradi se i sistem za zaštitu od mraza i hladnjača.

  Rukovodilac hladnjače Nikola Nenadović rekao je da je u hladnjaču koju pored voćnjaka gradi Agrounija uloženo pet miliona evra i kapacitet prve faze gradnje je 3.000 tona jabuka.

  „Agrounija gradi najsavremeniju ULO (ultra-low oxygen) hladnjaču koja obezbedjuje kontrolisanu atmosferu i čuva svežinu jabuka do 10 meseci, a amonijačni sistem primarnog hladjenja štedi energente do 30 odsto“, rekao je Nenadović.

  Dodao je da se hladnjača izdvaja od drugih u Srbiji i regionu po sistemu rasvete i podnom grejanju neophodnom za rad radnika.

  Kapacitet hladnjače će se, prema njegovim rečima, proširivati kako se širi voćnjak i povećava rod jabuka, a projektovan je za oko 18.000 tona voća i dovoljan je za prinos voćnjaka u Krčedin, a povremeno i za otkup jabuka od drugih proizvodjača.

  Predstavnica Fruitnet foruma Marija Cvetović rekla je da je ta konferencija predstavnika proizvodjača voća i povrća okupila 100 učesnika iz 16 zemalja.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Tamara

   Divno,samo ta gradjevina izgleda kao mrtvacnica.Niko se nije bavio time da ne ugrozi izgled prelepog sela ili da barem naprevi hladnjacu koja se uklapa u pejzaz.Hiljade nas koji imamo vikendice u obliznjem vikend naselju, se zgrozimo kada prolazimo pored.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE