Kad se premijer hvali: Bolji smo od Srbije, BiH...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kad se premijer hvali: Bolji smo od Srbije, BiH…

  Prosečne plate i penzije u Crnoj Gori su najveće u regionu Zapadnog Balkana, tvrdi premijer Duško Marković.

  Socijalni dijalog u Crnoj Gori jedan je od najboljih u regionu i u Evropi. To su nam rekli u Briselu. Prosečne plate i penzije su najveće u regionu Zapadnog Balkana. Veće su samo u Sloveniji i Hrvatskoj, članicama EU, rekao Marković tokom premijerskog sata.

  Premijer je rekao da penzioni sistem Crne Gore predstavlja važan deo njenog ekonomskog, finansijskog i socijalnog sistema i da se sa izazovom održanja tog sistema suočavaju mnoge države.

  Premijer je dodao da se pored penzija za penzionere izdvajaju i druga sredstva.

  “Dakle, niti je najniža penzija jedini parametar penzionerskog standarda, niti je stanje onakvo kako se želi predstaviti. Nego je crnogorska prosečna penzija veća i od one u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Republici Srpskoj, i na Kosovu. Svake godine izdvajaju se i značajna finansijska sredstva za programe podrške penzionerima, i to najviše onima sa najnižom penzijom”, kazao je Marković.

  “Druga” istina

  Poslanik SDP Raško Konjević kazao je da oko 125.000 penzionera, njih skoro 10 odsto, prima minimalnu penziju u iznosu od 125 evra.

  “Minimalna penzija u Crnoj Gori je najmanja u regionu. Iz tih, kao i drugih razloga, dva sindikata su zajednički nastupila kroz socijalni dijalog sa Vladom kako bi se usvojile izmene i dopune Zakona o PIO.

  Socijalni savet usvojio je usaglašene izmene i dopune tog Zakona sredinom ove godine. Lideri dva Sindikata zatražili su nakon usvajanja na Socijalnom savetu da Vlada po hitnoj proceduri usvoji i uputi taj predlog Zakona parlamentu na dalju proceduru.”

  Zašto i pored izjava ministra Kemala Purišića i potpredsednika Vlade Milutina Simovića da su pregovori sa Sindikatom bill uspešni, ministar Simović i ministar Purišić taj predlog zakona drže “u fioci”, upitao je Konjević.

  Izvor: CdM

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE