Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jednoj fabrici u Nišu je odlično krenulo, samo još da dobije struju

  U maju je jedna od fabrika Mašinske industrije Niš – Lokomotiva prodata preduzeću Vagon Market iz Beograda. Fabrika je već reparirala lokomotivu, a sledeće nedelje dolazi i druga, najavljuje suvlasnik firme Novica Davidović, a prenose Južne vesti.

  Ipak, u ovoj naizgled idelanoj priči postoji ono „ali“ što sreću kvari. Davidović kaže da je jedina smetnja to što trenutno u fabrici nema struje, ali kaže da je problem što je nema u celom kompleksu industrije. Ovo bi, objašnjava, trebalo da bude rešeno za dvadesetak dana.

  Ima neki dogovor sa Gradom, uz podršku Republike da rešavamo. Mislim da će biti rešeno za 20 dana – dodao je Davidović.

  Uprkos tome što je bilo spasa za ovu nišku fabriku, kako je smatrao tadašnji direktor Slavko Raičević, Agencija za privatizaciju je stečaj proglasila 2014. godine. Ni posao sa makedonskom železnicom nije spasio nekadašnjeg niškog giganta, a svim radnicima su isplaćene otpremnine već nekoliko meseci po proglašenju stečaja. Slična sudbina zadesila je i MIN Vagonku.

  Novi vlasnici su, kako objašnjava Davidović, sredili fabriku i u njoj zasad radi oko 50 ljudi. Plan je, kaže novi vlasnik, da „nastave kontinuitet rada iz prošlosti“.

  Mislim da ozbiljnu priču napravim u Nišu. Dugo sam i branši, bio sam direktor u Subotici, 12-13 godina u fabrici vagona, bio u železnici Smederevo – rekao je Davidović.

  Lokomotiva je po planu Ministarstva privrede bila jedna od 188 preduzeća kod kojih je proglašen stečaj. U tom periodu fabrika je upela da dobije posao vredan pet miliona evra, sa makedonskom železnicom. U ovom preduzeću tada su očekivali i poslove remonta lokomotiva srpskih železnica, što bi im garantovalo svetlu budućnost. Razmatralo se i da se nađe strateški partner. Međutim, ništa od toga se nije desilo i fabrika je otišla u stečaj.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixaby

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE