JASNO upozorenje: Kazne za NEOSNOVANE otkaze

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  JASNO upozorenje: Kazne za NEOSNOVANE otkaze

  Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je da je otpuštanje radnika bez osnova i slanje zaposlenih na neplaćen odmor bez njihove saglasnosti predstavlja kršenje radnog prava i poručio da će svi poslodavci koji to rade biti kažnjeni, a da će država stati iza radnika koji se nađu u takvoj situaciji.

  Đorđević je, povodom navoda da je od uvođenja vanrednog stanja veliki broj zaposlenih u privatnom sektoru dobio otkaz ili poslat na neplaćeno odsustvo, rekao da Zakon o radu jasno definiše prava, obaveze i postupanje poslodavaca i da postoji niz mera koje mogu da preduzmu uvanrednom stanju, ali da otpuštanje radnika bez osnova i slanje na neplaćene odmore predstavlja kršenje zakona.

  “To se ne odnosi samo na stalno zaposlene, ista prava imaju i radnici sa ugovorima na određeno i ugovorima o privremeno povremenim poslovima”, rekao je Đorđević za TV Prva.

  On je apelovao na poslodavce da slede primer države i da ne otpuštaju radnike i ne smanjuju im plate tokom vanrednog stanja.

  “Neka izdrže, neće ovo doveka da traje, a u interesu države je da kada sve prođe naša privreda dobije zamajac i nastavi tamo gde je stala”, rekao je Đorđević.

  Upitan o navodima da su od uvođenja vanrednog stanja u Kragujevcu, na primer, otpuštene desetine radnika u ugostiteljstvu i turizmu ili su poslati na neplaćene odmore, a na pitanje kome oni mogu da se obrate, Đorđević je ponovio da poslodavac ne može da pošalje radnika na neplaćeno bez njegove saglasnosti.

  “Oni koji su izgubili posao mogu da se obrate Nacionalnoj službi za zapošljavanje kako bi dobili naknadu”, kazao je ministar.

  Na konstataciju da se građani žale da ne rade šalteri i da ne mogu da se prijave Nacionalnoj službi za zapošljavanje, te da ostaju bez zdravstevnog osiguranja, Đorđević je kazao da šalteri nisu radili u petak zbog mera koje je uvela Vlada Srbije, ali da će od ponedeljka početi elektronsko prijavljivanje.

  Upitan da li će punu zaradu primati zaposleni koji rade od kuće jer imaju decu mlađu od 12 godina, Đorđević je rekao da to zavisi od rešenja kojim je regulisano njihovo odsustvo, ali da “nema bojazni da će bilo ko ostati bez zarade za taj period”.

  “Ne postoji način da se takav rad tretira, a da ne bude plaćen, u zavisnosti od rešenja, da li je to 100, 80 ili 60 odsto”, naveo je ministar.

  Napomenuo je da je za zaposlene koji su u samoizolaciji važno da imaju rešenje nadležnog organa da su u samoizlocaiji na osnovu kojeg će im biti plaćeno odsustvo.

  Na opasku da mnogi poslodavci nisu obezbedili zaštitnu opremu radnicima u pekarama, marketima…ministar je podsetio da je dužnost i obaveza svakog poslodavca je da brine o bezbednosti i zdravlju na radu svakog radnika i apelovao da takve poslodavce prijave inspekciji za rad.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Djokq

   Boze ko vodi ovu zemlju dobro smo i zivi.Na biro rada treba da idu i da od drzave dobiju sto im pripada.Nisu privatne firme socijalne ustanove ministre!!!I jos jedno pitanje samo,A gde da kupe poslodavci zastitna sredstva kad ni bolnice nemaju.Nemamo svi brata Sija!!!

  • Anajrim

   Odakle da privatni poslodavac placa radnike kad nema posla i ne radi.Drzavi ce morati da plati obaveze...manite se populizma za narod.Sta drzava preduzima da pomogne privatnim poslodavcima?Nista!

  • Vladimir

   Uveli ste policijski cas i smanjili radno vreme. Sada pretite da ce te da skratite jos,do 13h. Ako ovako nastavimo za mesec dana mozemo samo da se ugasimo i idemo svi kuci.

  • Poreski obveznik

   "On je apelovao na poslodavce da slede primer države i da ne otpuštaju radnike i ne smanjuju im plate tokom vanrednog stanja." Pitam se da li gospodin uopšte razume odakle se plaćaju porezi i doprinosi i ko nosi ceo javni sektor na plećima? Ukoliko u narednim danima ne bude bilo mera za pomoć privredi i radikalnog snižavanja troškova javnog sektora svi ćemo biti na budžetu jedino što više neće biti ko da taj budžet puni. Celokupan privatni sektor će vrlo lako slediti primer države ukoliko mu se obezbede volšebno i sredstva za to...kako se obezbeđuje državi... Zato, gospodo koja ste se nekako zadesili na vlasti - stezanje kajša za javni sektor, upumpavanje finansijske pomoći za privatni (makar kroz uzdržavanja od ubiranja silnih poreza i doprinosa), očuvanje svih radnih mesta i da svi zajedno isplivamo iz ove situacije sa što manje posledica.

  • Pravda za privatni sektor

   E moj minustre,lako je da se pricaju nebuloze.Sta ste vi uradili za privatni sektor-naravno nista.Odakle da ljudima oni isplate plate,drzavi porez kada ne rade ,razumljivo zbog vanrednog stanja.A drzava je mogla da se solidarise ,pa da smanji plate u javnom sektoru,i ta srestva prebaci licima zaposlenim u privatnom sektoru.Dobro znamo ko obezbedjuje plate u javnom sektoru ,pa taj privatni sektor kome vi pretite kaznama,placajuci Pdv,razne poreze i carine i td.To neko sve odozgo gleda,nadam se da ce i privatni sektor nekad biti cenjen kao u EU.

  • Nebo J

   Kada neznalice uzmu vlast , bez dana radnog iskustva logično je da dobijemo i ministra koji nema blage veze sa desavanjima u privredi i misli da sve može da se resi konferencijama za štampu. Gospodo mere koje ste preduzeli su vec razorile privredu posebno mala i mikro preduzeća koja vec u aprilu nece imati novac da isplate ni dinar radnicima ako uopšte i bude zaposlenih radnika u njima, a vi mojoj babi i tati koji vas jako vole pricajte price kako to ne može. I ne zaboravite da lupite sakom o sto, vaši gledaoci takav nastup vole.

   • Licanin

    Gospodine, da ove mere nisu preduzete vi bi ste već u kući imali mrtvački sanduke u kojim bi pocivali vaši najmiliji, ovo je borba za život a ne za kapital, ko preživi počeće iz početka, odnosno imaće ko da počne, po vašem scenariju bilo bi samo razlike da li je neko pokopan u sanduku ili bogato opremljenom kovčegu...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE