Japanski premijer pozvao PRIVATNIKE: Povećajte plate za 3%

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Japanski premijer pozvao PRIVATNIKE: Povećajte plate za 3%

  Japanski premijer Fumio Kišida pozvao je kompanije koje su se oporavile i vratile na prepandemijski nivo da povećaju plate za 3 ili više odsto. To je, kako se navodi, u cilju postizanja ispravnog ciklusa rasta i pravedne raspodele bogatstva.

  Kišida je rekao da će vlada preduzeti korake da poveća prihode socijalnim radnicima, medicinskim sestrama i negovateljima za 3 odsto. On je takođe rekao da će vlada pomoći malim firmama da prebace troškove sirovina, energije i radne snage na kupce.

  Ovaj plan posledica je namere da rešavanja nejednakosti u bogatstvu postane politički priroritet. Povećanje plata deo je ove strategije, a cilj je pomoći potrošačima da lakše podnesu povećanje cena nafte i hrane.

  “Očekujem da će se na pregovorima sledeće godine one komapnije koje su se oporavile na pre pandemijski nivo odlučiti da podignu plate za 3 odsto. Vlada će učiniti sve da pripremi okruženje da podrži povećanje plata u privatnom sektoru”, rekao je Kišida.

  “Biće teško postići povećanje”

  Inače, velike japanske kompanije i sindikati dogovorili su povećanje plata od 2,18 odsto u 2019. godini, 2 odsto u 2020. i 1,86 odsto ove godine.

  Mnoge kompanije u Japanu zadržale su rast plata na niskom nivou kako bi zaštitile radna mesta i prebrodile udar pandemije na ekonomiju. Iz istog razloga sada nije jasno da li će kompanije poslušati zahtev da povećaju plate.

  “Biće prilično teško postići povećanje plata od 3 odsto jer se privreda ne oporavlja tako snažno kao što je vlada očekivala”, rekao je Takumi Cunoda, viši ekonomista u Institutu za istraživanje centralne banke Šinkin.

  Podsetimo, kako pokazuju podaci od aprila ove godine, Japan je jedna od najjačih ekonomija sveta.

  Prema analizi CNBC-a, urađenoj na osnovu ekonomskih projekcija Međunarodnog monetarnog fonda, Japan je  treća najveća svetska ekonomija u 2020. godini, s BDP-om procenjenim na 5.000 milijardi dolara (5.100 milijardi dolara u 2019. godini).

  Pandemija izmenila listu 10 NAJVEĆIH EKONOMIJA sveta

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE