Pandemija izmenila listu 10 NAJVEĆIH EKONOMIJA sveta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pandemija izmenila listu 10 NAJVEĆIH EKONOMIJA sveta

  Najgora recesija u modernoj istoriji izazvana pandemijom koronavirusa poljuljala je rang listu najvećih svetskih ekonomija, gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj istoriji.

  Promena nema među vodećom četvorkom, pa se tako Sjedinjene Američke Države, Kina, Japan, Nemačka i dalje nalaze na čelu liste kao najveće svetske privrede, pokazuju podaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

  Ipak, jedna zemlja je ispala iz prvih 10, pokazuje analiza CNBC-a, urađena na osnovu ekonomskih projekcija Međunarodnog monetarnog fonda.

  CNBC je poredio zemlje po nominalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) iz 2019. godine, izraženom u dolarima, s procenama BDP-a za prošlu godinu iz izveštaja MMF-a Svetski ekonomski izgledi.

  Nominalni BDP procenjuje tržišnu vrednost svih gotovih proizvoda i usluga proizvedenih u jednoj ekonomiji za godinu dana, ali ne uzima u obzir kretanje inflacije i stoga može preceniti ili potceniti stvarnu ekonomsku vrednost, napominje se u prilogu.

  Sjedinjene Američke Države su zadržale lidersku poziciju na listi top 10 ekonomija sveta, pri čemu se njihov nominalni BDP spustio na 20.900 milijardi dolara, sa 21.400 milijardi dolara prethodne godine.

  Nasuprot tome, drugoplasirana Kina beleži rast nominalne vrednosti BDP-a na 14.700 milijardi dolara prošle godine sa 14.300 milijardi dolara godinu ranije.

  Japan je ostao treća najveća svetska ekonomija u 2020. godini, s BDP-om procenjenim na 5.000 milijardi dolara (5.100 milijardi dolara u 2019. godini), dok je na mestu broj četiri Nemačka, čija je ekonomija zadržala vrednost od 3.800 milijardi dolara.

  Međutim, Indija više nije peta najveća ekonomija na svetu. Prošle godine pala je za jednu poziciju, i sada je iza Ujedinjenog Kraljevstva, iako uporedni podaci pokazuju da je BDP obe zemlje pao sa nivoa od 2.800 milijardi dolara pre dve godine na 2.700 milijardi dolara lani.

  Brazil ispao iz vodeće desetke

  Francuska i Italija zadržale su sedmu, odnosno osmu poziciju. Jedina država koja je ispala iz prvih 10 je Brazil.

  Brazil, koji je 2019. godine bio deveta najveća globalna ekonomija, ispao je iz vodeće desetorke, ustupivši mesto Kanadi, čiji je BDP procenjen na 1.600 milijardi (1.700 milijardi dolara prethodne godine).

  Na rang listu je kao 10. najmoćnija privreda sveta ušla Južna Koreja s BDP-om od 1.600 milijardi dolara u 2020. godini.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE