Japanci "potcenili" Uber: Nude im 30 posto nižu cenu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Taxi

  Japanci “potcenili” Uber: Nude im 30 posto nižu cenu

  Japanska korporacija Softbank ponudila je za kupovinu deonica Ubera 30 posto manju cenu u odnosu na procenjenu vrednost kompanije od 68,5 milijardi dolara, saznaje Rojters iz izvora upoznatih sa slučajem.

  Ulaganje, koje je odobrio upravni odbor Ubera u oktobru, podstaklo bi i niz promena u upravljanju tom tehnološkom kompanijom za posredovanje u uslugama prevoza.

  Između ostalog, ograničila bi se ranija moć pojedinih deoničara pri odlučivanju, upravni odbor bi se proširio sa 11 na 17 članova, a minorizovao bi se i uticaj bivšeg izvršnog direktora Trevisa Kalanika.

  Ulaganje i poteze upravnog odbora podržava i novi izvršni direktor Dara Kosrovšahi, a dolaze na kraju godine koju su obeležili skandali i promene u kompaniji, uključujući i prošlonedeljno priznanje da su krajem prošle godine bili hakovani podaci 57 miliona korisnika usluga Ubera.

  Konzorcijum investitora, predvođen Softbankom i investicionim fondom Dragonir, planira preuzeti udeo od najmanje 14 posto u Uberu. Tender za kupovinu biće objavljen u utorak, saznaje Rojters od izvora, a ulagači će imati oko mesec dana za odgovor.

  Grupa ulagača predvođena Softbankom bi dobila dva nova mesta u novom upravnom odboru, dok bi preostala četiri pripala nezavisnim direktorima.

  Japanska kompanija planira da uloži milijardu dolara u Uber pri procenjenoj tržišnoj vrednosti od 68,5 milijardi.

  Čak i po sniženoj ceni, Uber je druga najveća svetska kompanija podržana privatnim kapitalom u sektoru usluga prevoza, nakon kineske platforme Didi Čuksing, a ponuda je prilika za rane investitore da osiguraju značajnu dobit, a za zaposlene da unovče deonice koje su do sada imale vrednost samo na papiru.

  Prema ponudi Softbanka, Uber vredi oko 48 milijardi dolara, a ne 68,5 milijardi, koliko je pokazivala procena od pre godinu dana.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE