Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izvor korupcije: Ko radi u državnoj službi ne treba da radi i privatno

  U Srbiji ponovo treba uvesti porodične lekare u svaki kvart naše države, smatra nova ministarka zdravlja Danica Grujičić.

  To je neophodno uraditi da ne bismo gubili vreme, jer bolest moramo otkriti na vreme, kako bismo mogli da efikasno lečimo ljude, poručila je ministarka zdravlja na Samitu Otvoreni svet.

  Prema njenim rečima, potrebna je reforma osnovne zdravstvene zaštite.

  „To ne može da se uradi brzo da bi bilo efikasno. Ali, ne smemo gubiti vreme kada nam pacijent dođe, a mnogo će nam značiti ako unapred znamo porodičnu anamnezu. Recimo, ako znamo da je baka bolovala od neke bolesti biće nam lakše unucima da odredimo dijagnozu. Moja zamisao je da imamo četiri doktora u svakom kvartu“, rekla je ona.

  Kako kaže, ona nije popularna među pojedinim kolegama jer se zalaže da ko radi u državnoj službi ne treba da radi u privatnim ordinacijama i obratno.

  „Mislim da je izvor korupcije što je dozvoljeno da lekar radi i u privatnoj i u državnoj službi. Takođe, smatram da je digitalizacija zdravstva koju je predložila premijerka sjajna stvar. Tako ću, recimo, ja kao ministar na jedno dugme moći da vidim koliko je neki doktor odradio pregleda taj dan, koliko operacija, a koliko je filozofirao“, rekla je ministarka.

  Zdravstvo – briga za čoveka ili profit

  „Nadam se da će novi Institut za onkologiju i radiologiju Srbije biti gotov dok ja ne odem u penziju, a to je za dve godine“, rekla je nova ministarka zdravlja.

  Kako kaže, mnogi će reći da takav institut ne može da se izgradi u tako kratkom periodu. „Mi nemamo vremena. Gubimo ljude u međuvremenu. U Srbiji se svake godine sa malignim bolestima bori više od 2.000 pacijenta i moramo im olakšati lečenje“, istakla je Grujičić.

  Tema panela na kojem je govorila ministarka bila je „Zdravstvo – briga za čoveka ili profit“, a kako je istakla, situacija se dosta promenila.

  „Tokom dvehiljaditih godina važilo je da ko ima para da se leči – lečiće se. Situacija se od tada puno promenila“, istakla je Grujičić.

  Izvor: Danas

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE