Izveštaj o "stanju Unije": Do 2019. bez članica EU sa Zapadnog Balkana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izveštaj o “stanju Unije”: Do 2019. bez članica EU sa Zapadnog Balkana

  Do kraja mandata sadašnje Evropske komisije neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Zapadnog Balkana u članstvo Evropske unije (EU), a potom će svaka nova članica morati da prethodno uvreži delovanje pravne države i vrednosti EU, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. Junker je to rekao u godišnjem izlaganju o “stanju Unije” u Evropskom parlamentu i istakao da će “idućih godina EU imati više od 27 država članica”.

  Ali, kako je naveo, “uslovi za ulazak neke nove članice u EU sa Zapadnog Balkana neće moći da budu ispunjeni do kraja mandata sadašnje Evropske komisije” 2019. godine.

  “A svaki put za svaku novu državu članicu će morati da se u potpunosti uspostavi pravna država i da temeljne vrednosti EU budu ispoštovane”, predočio je Junker i naglasio da je “to apsolutni prioritet”.

  On je stavio do znanja da “to isključuje zasad ulazak Turske u članstvo EU”.

  Kako je obrazložio, Turska se “već izvesno vreme džinovskim koracima udaljava od EU”.

  “Tamošnji novinari moraju imati slobodu govora u redakcijama, novinari ne smeju biti zatvarani”, upozorio je Junker.

  Čelnik Evropske komisije je rekao da poziva one koji su odgovorni u Turskoj da oslobode “naše i ne samo naše novinare” i da “prestanu da vređaju naše države i njihove vođe nazivajući ih fašistima i nacistima”.

  “Evropa je kontinent zrele demokratije, ali oni koji svesno vređaju ruše mostove, a u Turskoj oni koji to čine žele da sruse mostove da bi potom optužili Evropsku uniju za neuspeh u pregovorima o članstvu”, rekao je Junker.

  “Mi, s naše strane”, kako je dodao, “i dalje ostajemo pružene ruke velikom turskom narodu i svima onima koji na temelju naših vrednosti žele da rade s nama”.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE