Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Izuzetno sam zabrinut zbog pogoršanja, situacija u Srbiji ozbiljna“

  Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je situacija u Srbiji ozbiljna jer se registruje visok broj novoobolelih od koronavirusa. Kako je ocenio, treba razmišljati i o novim merama protiv širenja zaraze.

  Ivanuša je ocenio da je epidemiološka situacija u Srbiji u skladu sa trendom u Evropi i severnoj hemisferi i poručio da, s obzirom na to da se beleži veliki broj zaraženih, takva pogoršanja treba zaustaviti što je pre moguće.

  On je rekao da je Srbija puno toga uradila u proteklom periodu, ali da ima mesta za unapređenje.

  „Videli smo kako je brzo prebacila sistem iz normalnog rada na kovid 19 rad. Povećala je kapacitete za testiranje. Mnogo toga se radilo. Na snazi su mnoge mere koje se možda ne izvode sve optimalno. Ima mesta za unapređenje. Naravno, treba razmišljati o novim merama“, kazao je Marijan Ivanuša tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

  Dodao je da je ljudima koji idu na posao potrebno osigurati bezbedna radna mesta, da se u prodavnicama održava fizička distanca i poručio da je potrebno koristiti maske, kao i održavati ličnu higijenu.

  „Ako neko ima simptome da ide da se testira, da se stave kontakti u karantin i naravno, oni koji imaju simptome da idu pravovremeno na lečenje, jer pravovremeno lečenje može spasavati živote“, naveo je Ivanuša.

  Evropa se kreće ka Bergamu

  Direktor SZO u Srbiji je naveo da je virus prisutan među populacijom u Srbiji i da su najbitnije javnozdravstvene mere – ograničenje okupljanja ljudi kada to nije potrebno i korišćenje maski.

  Dve kovid bolnice su od izuzetnog značenja, jer ljudima će trebati bolnička opskrba. To je jako bitno. Ali mi trebamo znati, mi bolnicama ne sprečavamo epidemiju. Epidemija se sprečava javnozdravstvenim merama„, istakao je Marijan Ivanuša.

  Govoreći o situaciji sa pandemijom, Ivanuša je rekao da je želja da svet ne mora da se zaustavlja i da to znači da treba da se primene sve potrebne mere pre zaustavljanja država.

  „U Evropi je stanje dramatično i dramatično se pogoršava. Imate brojne zemlje koje su jako zahvaćene. Češka i Holandija prebacuju pacijente u Nemačku, jer jednostavno nemaju više kapacitet. To sve govori o tome koliko je epidemija ozbiljna i koliko treba da smo zabrinuti“, naglasio je Ivanuša.

  Istakao je da je izuzetno zabrinut, jer je situacija veoma ozbiljna i da se, bez primene mera, cela Evropa kreće prema situaciji poput one koja je zabeležena u Bergamu u martu.

  Izvor: RTS

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE