Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 razloga zbog čega je ZDRAVO da se smejete

  Sigurno ste čuli staru izreku „smeh je najbolji lek“, a mnogobrojne studije dokazuju da je ova izreka apsolutno talna.

  Kada se smejemo osećamo se bolje, a nauka podržava fiziologiju koja stoji iza toga. Programi „joge smeha“ pojavljuju se u mnogim zajednicama, a psiholozi nude „terapiju smehom“ za pacijente.

  Čak i ustanove za lečenje od raka koriste terapiju smeha kako bi pomogli pacijentima sa emocionalnim i fizičkim bolom. Iako ne znamo tačno kako smeh deluje u mozgu, jer se humor razlikuje od osobe do osobe, smejanje ima dokazane zdravstvene koristi.

  Evo pet razloga zašto je smeh dobar za vas:

  1. Smanjuje stres

  Kada se smejete, teško je brinuti o ratama za kredit ili predstojećem ispitu. Zapravo, smeh pomaže u smanjenju proizvodnje hormona stresa epinefrina i kortizola. Previše ovih hormona može smanjiti imunološku funkciju, pa je zato važno da stres održite na upravljivom nivou. Otpuštanje stresa kroz smeh može vam pomoći da to učinite.

  2. Poboljšava krvni pritisak

  Iskreno kikotanje može smanjiti krvni pritisak i poboljšati cirkulaciju. U studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Merilendu, zdravlje kardiovaskularnog sistema povezano je sa smehom. Studija je pokazala da smeh dovodi do širenja krvnih sudova, povećavajući tako protok krvi u srce i druge organe. To ne znači da je vreme da se odreknete teretane, ali znači da je smeh dobar za srce i dušu.

  3. Smeh je dobra vežba

  Mnogobrojne studije pokazale su da smeh sagoreva kalorije: 10-15 minuta smeha može sagoreti do 50 kalorija.

  4. Može smanjiti bol

  Ako udarite malim prstom o stolicu to verovatno neće izazvati mnogo smeha, ali dobar smeh može vam pomoći da smanjite bol. Smeh oslobađa endorfine u mozgu (hormon sreće), koji izazivaju iste osećaje ublažavanja bola i euforije kao i opioidi. Istraživanje je pokazalo da pacijenti u bolnici koji gledaju komedije i smeju se od srca koriste manje lekova protiv bolova. Smeh takođe oslobađa mišićnu napetost, koja takođe može ublažiti bol.

  5. Jača imunološki sistem

  Smeh smanjuje nivo stresa, povećava unos kiseonika i smanjuje krvni pritisak: što sve povećava imunološku funkciju. Dobar smeh takođe može povećati nivo antitela koja se bore protiv bolesti.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE