Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Knjige

  Izdavači našli „HILJADU I JEDNU MANU“ besplatnim udžbenicima

  Udruženje izdavača udžbenika je saopštilo da bi preuzimanje besplatnih udžbenika suštinski unazadilo kvalitet obrazovanja u Srbiji, jer kompletna ponuda dolazi od strane privatne fondacije i od jednog privatnog izdavača.

  U saopštenju se dodaje da se „u javnosti nameće priča o besplatnim udžbenicima“, dok u Udruženju izražavaju sumnju na „distribuciju udžbenika u PDF formatu javnog izdavača, preko privatne fondacije“.

  „Nije nam poznato da li ta fondacija namerava ili ne namerava da plaća porez na dodatu vrednost državi za takvu vrstu distribucije udžbenika, hoće li ovim potezom kršiti autorska prava autora tih udžbenika ili neće, ali je sigurno da se krše važeći Zakon o udžbenicima i Standardi kvaliteta udžbenika koji su tim zakonom propisani“, dodaju u saopštenju.

  Kako je navedeno, izdavači udžbenika su Zakonom o udžbenicima dužni da prilikom izrade udžbenika poštuju propisane standarde kvaliteta štampe, dužni su da svoje udžbenike prilagode specijalnim formatima za slepe i slabovide učenike, dužni su da svoje udžbenike prevedu na jezik nacionalne manjine na osnovu zahteva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

  Sve ovo je samo mali segment onoga što izdavači udžbenika rade kako bi objavili kvalitetan udžbenik i time poboljšali obrazovanje u Srbiji, u odnosu na ono što pomenuta fondacija kao marketinški trik servira javnosti nudeći navodne besplatne udžbenike, ukazuju u Udruženju izdavača.

  Udruženje je podsetilo i da država Srbija već godinama vodi računa o socijalno ugroženim kategorijama, deleći im besplatne udžbenike u pravom smislu te reči.

  Za dan „skinuto“ 9.000 BESPLATNIH UDŽBENIKA, ušteda od 60.000 EUR

  Izvor: N1, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE