Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izborna 2017: Neka se pripremi Irinej

  Piše: Nataša Mijušković

  „Trkaćemo se. Vezaću ti ruke, noge i oči. Daćeš 30 metara fore. Imaš prepreke. Ja ne. Nosićeš nakovanj. Biću ponosan na pobedu. Biću na balkonu“.

                                        Siniša Kovačević

  Sećate li se kako popularni Popara (Zoran Rankić) u seriji „Srećni ljudi“ nije znao kako da oslovi Lolu Golubović (Tanju Bošković), pa se odlučio za „gospođice-gospođo“? Nešto slično, samo za premijera-predsednika, trebalo bi da se smisli za naredna dva meseca u kojima će biti i novoizbrani predsednik Srbije i predsednik Vlade. Predsednik SNS-a uskoro će, kako najavljuje, biti predsednik svih građana Srbije.

  Kako je Vučiću pošlo za rukom da osvoji milion i 900 hiljada glasova, odnosno isto koliko Tomislav Nikolić i Boris Tadić – zajedno, u prvom krugu predsedničkih izbora, maja 2012. godine, odnosno, kako je sam izračunao u izbornoj noći, oko 12 odsto glasova više nego svi kandidati zajedno? Još dok je bio prvi potpredsednik Vlade, a Ivica Dačić premijer, Aleksandar Vučić je bio glavni. Zarad „provere volje naroda i političkog legitimiteta“, posle martovskih izbora 2014. godine, i zvanično je postao premijer; oko milion i 740 hiljada glasova obezbedilo je naprednjacima čak 154 od 250 mesta u Parlamentu. Da bi, kako je objašnjeno, Vlada imala pun mandat za reforme koje se planiraju, vanredni parlamentarni izbori održani su dve godine kasnije, aprila 2016; s manjim strankama na svojoj listi, SNS je osvojio oko milion i 800 hiljada glasova – ali 27 mandata manje, a SPS, koji je nastupio samostalno, oko 400 000 glasova. Kada se saberu glasovi koalicije oko SNS-a i onih koji su podržali socijaliste, za godinu dana izgubio je oko 300 000 glasova podrške!

  Uprkos tome, razlika u broju glasova između njega i ostalih kandidata je ogromna. I tu ćemo se složiti s novoizabranim predsednikom. Ali, ko će i s onim delom njegovog govora da je pobeda „čista kao suza“? Zatvorena Skupština da se ne bi čuo nijedan disonantni ton, bez televizijskog duela s bilo kojim (pravim) neistomišljenikom. Lažni leci i pozivi, zastrašivanja svake vrste, kolektivni izlasci na biračka mesta kao deo radne obaveze, sve ono što se dešavalo na izborni dan… Medijska kontrola i dominacija (vrhunac je doživela reklamom na naslovnoj strani dan uoči izborne tišine u gotovo svim dnevnim novinama i gostovanjem premijera s roditeljima na TV Hepi veče uoči izborne tišine) su već hronične bolesti; Posmatračka delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope saopštila je da je nadzor nad medijima tokom kampanje bio neefikasan (i na tome je ostalo). Sada se dolazi do pitanja: Ko je očekivao fer plej i zašto je, ako nije bio obezbeđen minimum uslova, ušao u kolo? Zašto su, usred proleća, dan posle izbora, svi Vučičevi protivkandidati upali u zimski san – pa izbegli susrete s novinarima?

  Ima i onih koji pitaju čemu protesti mladih 24 časa po zatvaranju biračkih mesta? Šta im je cilj? Da li su se organizovali samo preko Fejsbuka? Ili, zašto nisu protestovali pre 2. aprila zbog nefer izbornih uslova? Gde su bili prošlog aprila posle rušenja u Hercegovačkoj? Da li je njihov maksimum protestno pismo profesorima koji su potpisom u Apelu 650 podržali novoizabranog predsednika? Protesti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku i još petnaestak mesta… pokazuju da nije. Možda će se njihova akcija „upiškiti“ još dok, zapravo, nije ni počela.  Ali, oni, fakat, nisu „sile haosa i bezumlja“, niti pijanci i Soroševi plaćenici. Oni su, kakvi god bili, najzdraviji među nama.

  I, na kraju, i dalje bez odgovora na pitanje ko čini gotovo dvomilionsko glasačko telo Aleksandra Vučića? Penzioneri kojima je “zakinuto”  na primanjima, zaposleni “na brzinu” u državnoj administraciji i javnim preduzećima, japijevci sa sumnjivim diplomama, oni koji rastežu od prvog do prvog u mesecu (poslednji podaci pokazuju da stopa siromaštva u Srbiji danas iznosi 25 odsto)…? Biće to fenomen kojim će se, jednog dana, baviti pravi doktori nauka.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE