Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izbori u VB: „Propalo veliko kockanje Tereze Mej“

  Na osnovu izlaznih anketa, na prevremenim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji Konzervativna partija je dobila najviše poslaničkih mesta, ali po svoj prilici neće imati apsolutnu većinu.

  Konzervativci se mogu nadati da dobiju 314 mesta, laburisti 266, liberalni demokrati 34, zeleni jedno, a svi ostali 138. UKIP ostaje bez mandata. Škotska nacionalna partija će prema ovim projekcijama dobiti 34 mesta.

  Prema ovim projekcijama, laburisti će dobiti 34 novih mesta, a konzervativci će izgubiti 17.

  Analitičari se slažu u oceni da su prvi rezultati parlamentarnih izbora poražavajući za konzervativce i za njihovog šefa, Terezu Mej. Ona je raspisala izbore da bi osnažila većinu koju je Konzervativna stranka imala u britanskom parlamentu, ali kako je odmicala predizborna kampanja, prednost torijevaca polako topila da bi poslednja istraživanja javnog mnjenja pred izbore ukazivala da će njihova prednost nad Laburističkom strankom Džeremija Korbina biti jednocifrena.

  Bivši britanski ministar finansija Džordž Ozborn izjavio je da je njegova Konzervativna partija pretrpela „potpunu katastrofu“, ako su izlazne ankete tačne, preneo je Gardijan.

  Na to da su ovi izbori zapravo poraz torijevaca ukazuju i naslovne stranice glavnih britanskih listova od petka: „Propalo veliko kockanje Tereze Mej“ (Tajm), „Izlazne ankete – šok za Mejovu“ (Garidijan), „Šok za Terezu Mej kako ankete ukazuju da niko neće imati većinu u parlamentu“ (Dejli telegraf).

  Pala funta

  Britanska funta naglo je pala posle objavljivanja izlaznih anketa koje pokazuju da posle današnjih prevremenih parlamentarnih izbora nijedna partija nema većinu.

  Prema podacima Blumberga, funta je u padu od 1,5 odsto u odnosu na dolar.

  Na tržištima se ocenjuje da će s tankom većinom premijerki Terezi Mej, ako bude opet izabrana, biti teže da prodje kroz pregovore o Bregzitu s Briselom, što otežava položaj funte.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP Frank Augstein

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE