Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ivan Fernandez Anaja

  „Šta bi bila slava u mojoj pobedi? Šta bi moja mama mislila o tome?“

  Da li je pobeda sve što se računa?

  Ivan Fernandez Anaja je pokazao svoj lik na trkačkoj stazi u Navari, u Španiji, a pritom je pokazao i svetu kako izgleda pravi sportski duh!

  Pre deset godina, 2. decembra, španski atletičar Ivan Fernandez Anaja učestvovao je u kros-kantri trci u Burladi u Navari. Trčao je drugi, samo nekoliko metara iza Abela Mutaija – osvajača bronzane medalje u trci na 3.000 metara sa preskocima na Olimpijskim igrama u Londonu.

  Dok su ulazili u poslednje sekunde trke, Fernandez je video kenijskog trkača – tada već izvesnog pobednika trke – kako se greškom zaustavio oko 10 metara pre cilja, misleći da je već prešao liniju.

  Fernandez Anaja ga je brzo sustigao, ali umesto da iskoristi Mutaijevu grešku da prođe i ostvari neverovatnu pobedu, ostao je iza i, koristeći pokrete, odveo Kenijaca do linije i pustio ga da prvi pređe.

  „Nisam zaslužio da osvojim trofej“, kazao je tada 24-godišnji Fernandez Anaja. „Uradio sam ono što sam morao. Bio je pravi pobednik. Napravio je jaz koji ne bih mogao da dostignem da nije pogrešio. Čim sam video da staje, znao sam da ga neću proći.”

  Fernandeza Anaju u Vitoriji trenirao je bivši španski trkač na daljinu Martin Fiz u istom mestu, u parku Prado, gde je trenirao kilometre i kilometre da bi postao evropski šampion u maratonu 1994. i svetski 1995. godine.

  „Bio je to veoma dobar gest iskrenosti“, kazao je Fiz. „Gest takve vrste koji se više ne ponavlja. Tačnije, od one vrste koja nikada nije napravljena. Gest koji ja lično ne bih napravio. Svakako bih to iskoristio za pobedu.”

  Fiz je tada naveo da je postupak njegovog učenika veliki u ljudskom, ali ne i u atletskom smislu. „Taj gest ga je učinio boljom osobom, ali ne i boljim sportistom. Protraćio je priliku. Pobeda te uvek čini sportistom. Morate izaći da biste pobedili.”

  „Šta bi moja mama mislila o tome?“

  Međutim, svi koji su bili svedoci trke bili su s pravom impresionirani Ivanovim postupkom. Nije oklevao da uradi pravu stvar, dokazujući da je biti dobar sportista i dalje jedan od najvažnijih aspekata sporta. Kasnije je novinar upitao Ivana zašto nije iskoristio priliku da pobedi u trci i on je izneo razlog zašto je uradio pravu stvar.

  „Moj san je da jednog dana mogu imati neku vrstu društvenog života“, jednostavno je odgovorio. Kada su ga pritisnuli i podsetili da je bio samo nekoliko sekundi udaljen od pobede u trci, rekao je novinaru: „Ali šta bi bila slava u toj pobedi? Koja bi čast bila ta medalja? Šta bi moja mama mislila o tome?“

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube/deportenavarro (Screenshot)

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE