Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Italijanski trgovci očajni zbog VISOKIH RAČUNA, stavljaju ih u IZLOGE na uvid gostima

  Situacija u Italiji, kada se radi o računima za struju i gas je dramatična, prenose mediji. Ovih dana veliku pažnju je privukao nesvakidašnji potez italijanskih trgovaca.

  Cene su još od jeseni prošle godine počele da se uvećavaju, a danas su računi od tri do pet puta veći nego u prethodnoj godini.

  Osim sirovina i namirnica koje su poskupele nekoliko puta, tu su i ogromne cene struje i gasa, te će ugostiteljskim objektima biti skoro nemoguće da nastave sa radom bez podizanja cena.

  Koji je dalji potez italijanskih trgovaca?

  Mnogim ugostiteljima preostaju samo dve opcije – da zatvore ili da drastično povećaju cene, prenose mediji.

  O tome koliko su drastična uvećanja električne energije i gasa svedoče ogromni računi sa kojima se suočavaju građani ali i ugostiteljski objekti i sve ostale komercijalne aktivnosti.

  Mnogi su zatvorili, ili se još više zadužili. Mnogi traže intervenciju vlade kada je u pitanju javni doprinos koji je sada 15 odsto – ukoliko rast troškova energije premaši 30 procenata.

  Nesvakidašnji potez zbog teške situacije

  Ovih dana je u Italiji započela inicijativa izlaganja računa za struju u izlozima i ovim putem trgovci i ugostitelji žele da ukažu na „dramatičnu situaciju“ sa kojom se suočavaju italijanska preduzeća koja se bore usred skoka cena energije.

  Cilj nacionalne inicijative ‘Bollette u Vetrini’ – koju organizuje italijansko udruženje maloprodajnih i ugostiteljskih preduzeća  je da se kupcima upozna sa realnošću sa kojom se suočavaju vlasnici barova i restorana koji se bore sa računima koji su se utrostručili u odnosu na pre godinu dana.

  Situacija primorava kompanije da biraju između povećanja cena, „do sada veoma skromnog, i obustave poslovanja do odlučne intervencije vlade“, navodi se u saopštenju na sajtu te asocijacije.

  „Ova inicijativa ima za cilj da učini transparentnim šta se danas dešava onima koji upravljaju barom ili restoranom, takođe u pokušaju da se kupcima objasni zašto plaćaju više kafu, uz rizik daljeg povećanja u narednim mesecima“, objašnjava Aldo Kursano, potpredsednik asocijacije.

  Povećanje troškova za energiju čak 300 %

  „Sa povećanjem troškova energije od 300 odsto, radimo sa pištoljem u glavu“, upozorava predstavnik ove asocijacije..

  Zatražili si od vlade da hitno interveniše, inače će kompanije ili morati da povećaju cene ili da zatvore prodavnice.

  Danijela Renisi Federalbergi iz Udruženja hotelijera kaže da Vlada mora da odredi maksimalnu cenu energije poput Španije i Portugalije.

  „Ne znam šta mi čekamo, jer iz više hotela već stižu najave da se oktobra zatvaraju jer ne mogu da izdrže troškove“, naglasila je.

   

  Izvor: BIZLife, RTS

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE