Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Italijanski plan ŠTEDNJE GASA: Ovako fudbalski klubovi daju svoj doprinos

  Italijanski ministar za ekologiju Roberto Čingolani obelodanio je nacionalni plan italijanske vlade o manjoj upotrebi prirodnog gasa pred dolazeću zimu.

  Reč je o nizu mera koje, iako planovi o dekarbonizaciji do 2030. ostaju na snazi, imaju za cilj da omoguće, počevši od druge polovine 2024, smanjenje zavisnosti od ruskog gasa, ali i uopšte smanjenje upotrebe gasa.

  Šta je tačno predviđeno merama koje su pre nekoliko dana najavljenje, a odnose se na grejanje? Puštanje grejanja u stanovima biće odloženo za osam dana, a radijatori će biti ugašeni sedam dana pre kraja grejne sezone.

  Zemlja će biti podeljena na nekoliko regionalnih zona, a osim zona, Vlada predviđa smanjenje grejanja u zgradama za jedan stepen. Od maksimalnih 20 stepeni, grejanje će biti spušteno na 19 u zgradama javnih službi, a u industrijskim objektima od 18 na 17 stepeni. To se ne odnosi na bolnice i staračke domove.

  Što se tiče svih ostalih građana, Vlada se oslanja na njihovu savest, ali i na kontrolu slučajnog uzorka, što će se obavljati i u javnim i trgovinskim ustanovama.

  Rim, Italija (Pixabay)

  Sve ove mere bi, prema predviđanju Vlade, trebalo bi da donesu uštedu od 5,3 milijarde kubnih metara gasa, budući da će biti povećana proizvodnja električne energije (oko 2,1 milijarde) kao i uštede povezane sa grejanjem (oko 3,2 milijarde).

  Sa stanovišta proizvodnje električne energije, Vlada će se usredsrediti na proizvodnju uglja i nafte u postojećim postrojenjima. Moraju se i građanima upoznati sa merama uštede gasa.

  Saveti Vlade kako štedeti gas

  U izveštaju Vlada objašnjava kako uštedeti gas: smanjiti temperaturu u stanovima, kraće se tuširati, da voda u kuhinji baš ne provri, puštati mašine za suđe i veš samo kada su pune, izvlačiti kablove iz zida kada se ne koriste uređaji i sl.

  Vlada, takođe, savetuje sve one koji to sebi mogu da priušte, da zamene način grejanja i nabave nove električne izvore grejanja, kao i solarne panele. Sve ove mere zajedno, prema mišljenju Vlade, mogu doveti do uštede 8,2 milijarde kubnih metara gasa, što odgovara smanjenju od 15 odsto, baš kako je to tražila EU.

  I fudbal se pridružuje štednji

  Nakon što je italijanska vlada najavila seriju mera od prvog oktobra radi uštede energije, predsednik lige Serije A Lorenco Kasini pridružio se inicijativi pa će i fudbal dati svoj doprinos merama štednje. Na utakmicama prvenstva Italije, svetla na stadionima će biti upaljena najviše četiri sata.

  Kada je reč o utakmicama koje se igraju od 12.30 do 18.00, osvetljenje od 90 minuta biće smanjeno na 60, što će umanjiti troškove osvetljenja za 25 odsto.

  Milano, stadion (Pixabay)

  Osim toga, iz kancelarije Lige, zajedno sa Andreom Kardinaletijem, koji je novi konsultant Serije A za infrastrukturu, biće obelodanjena sva moguća rešenja za uštedu energije na stadionima (prelazak na led osvetljenja ili ugradnja fotonaponskih panela), kao i za optimizaciju potrošnje za grejanje igrališta.

  „Ovo je samo prvi korak. Moramo biti primer u ovom teškom momentu energetske krize“, izjavio je predsednik italijanske lige Serije A, Lorenco Kasini.

  „Svetla na stadionima su od osnovne važnosti, ne samo iz bezbednosnih razloga i javnog reda, već i radi korektnog funkcionisanja VAR sistema, ali imamo obavezu i da maksimalno smanjimo osvetljenje pre i nakon meča, što će nam omogućiti znatno smanjenje potrošnje. Radimo i na tome da realizujemo projekte efikasnijeg korišćenja energije na stadionima radi očuvanja ekologije kao i da koristimo energiju iz obnovljivih izvora“, naveo je Kasini.

  Rusija: Rim ide ka ekonomskom samoubistvu

  Italijanski mediji prenose reči portparolke ruskog ministarstva inostranih poslova Marije Zaharove, koja je na Telegramu napisala: „Roberto Čingolani je predstavio plan za nezavisnost italijanske ekonomije od ruskog gasa. Jasno je da je ovaj plan Italiji nametnuo Brisel, koji se povinuje naredbama Amerike, ali na kraju će patiti samo Italijani.“

  gas

  Gas (Pixabay)

  Slično razmišlja i predsednik Turske Erdogan, koji je izjavio da je „ruska invazija na Ukrajinu“ prouzrokovala velike energetske probleme Evropi, koja sada žanje ono što je posejala.

  „Mi nemamo problema sa prirodnim gasom, a Evropa žanje šta je posejala. Mislim da će imati ogromnih problema ove zime. Zbog ponašanja Evrope prema Putinu, kao i zbog sankcija Rusiji, ruski predsednik je morao da se prilagodi uvodeći recipročne mere.“

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE