Italijanske bolnice odbijaju da leče pacijente bez "superzelene propusnice"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Italijanske bolnice odbijaju da leče pacijente bez “superzelene propusnice”

  Otkad je emisija “Fuori dal coro” italijanske televizije “Medijaset” prošle nedelje prikazala slučaj milanske bolnice “Galeaci”, koja je otkazala operacije i lečenje osoba koje nemaju superzelenu propusnicu – onu koja se dobija vakcinacijom ili nakon infekcije kovidom, na površinu su izašli i slučajevi ostalih bolnica širom Italije u kojima je ista situacija.

  Kako prenosi RTS, pacijenti koji već mesecima ne mogu da da budu operisani i lečeni, obratili su se italijanskim medijima ne bi li na taj način prijavili situaciju koja je, bez obzira na pandemiju, u suprotnosti sa Hipokratovom zakletvom koja, između ostalog, kaže da će “medicinari lečiti svakog pacijenta bez obzira na religiju, nacionalnost, društveni status, političku ideologiju promovišući eliminisanje svakog oblika diskriminacije u zdravstvenom polju”.

  Pacijenti čekaju mesecima jer nisu primili treću dozu vakcine

  Ovi pacijenti čekaju mesecima na lečenje i operaciju jer nisu vakcinisani trećom dozom vakcine protiv koronavirusa.

  Novinari su ispitali situaciju i uverili se da, po internom mejlu koji je svim zaposlenima u bolnici “Galeaci” poslao direktor te ustanove, profesor Fabricio Preljasko, svi koji nemaju superzelenu propusnicu ili, kako je u Italiji često nazivaju, “pasoš vakcinacije”, za sada neće biti podvrgnuti lečenju i operacijama.

  Prema njegovim rečima, osobe koje nisu vakcinisane moraju biti zaštićene jer bi mogle da dobiju težak oblik kovida, te je ova mere preduzeta u cilju zaštite njihovog zdravlja.

  Slično i u drugim bolnicama

  Novinari su obišli nekoliko bolnica snimajući skrivenom kamerom zaposlene na prijemu i pitajući ih da li je potrebna zelena propusnica da bi bili lečeni, na šta su dobili pozitivne odgovore. Ista situacija se desila i nakon što su pozvali kol-centar bolnica.

  Slučaj je završio u parlamentu, kada je nekoliko poslanika zatražilo da se ministar zdravlja obrati i objasni ovu neprihvatljivu situaciju.

  Slučaj je došao i do socijalne službe regiona Lombardija, koja će poslati inspekciju u bolnicu, a javno tužilaštvo je pokrenulo istragu. Stigle su prijave i iz regiona Trentino, Toskana i Kalabrija.

  Kako do “superzelene propusnice”?

  Superzelena propusnica se dobija nakon tri doze ili dve doze od kojih druga ne sme biti starija od četiri meseca ili nakon ozdravljenja. Ona je u Italiji potrebna za odvijanje normalnog života: odlazak u restorane, kafiće, na bazene, u pozorišta, bioskope, muzeje, na skijanje i sve ostale aktivnosti sem odlazaka u prodavnice hrane i apoteke.

  Od februara još rigoroznije mere

  Dok ostatak Evrope smanjuje zabrane u borbi protiv kovida 19, Italija od 1. februara uvodi nove mere.

  Stroge mere koje je Italija uvela zbog korone izazivaju kritike u toj zemlji, dovele su I do protesta, a oglasio se I Amnesti internešenal.

  Od 1. februara status vakcinisan važiće samo šest meseci, a da bi se produžio, biće potrebna dopunska vakcina. Ova mera će se verovatno odnositi i na ulazak u Italiju.

  Od početka ove godine, Italija je uvela opštu obavezu vakcinacije svih starijih od 50 godina. Takođe je praktično uvela lokdaun za sve one koji nisu vakcinisani i potom od 10 januara još pooštrila mere.

  Prema važećem zakonu, nevakcinisani svih uzrasta ne mogu da koriste nikakav javni prevoz do 15. juna, a nevakcinisani stariji od 50 godina ne smeju da idu na svoje radno mesto.

  Kovid pasoš je sada neophodan u hotelima, kongresnim centrima, restoranima, ski-liftovima.

  Amnesti: Diskriminacija navakcinisanih

  Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel pozvala je koaliciju koju predvodi premijer Mario Dragi da okonča nesrazmernu diskriminaciju nevakcinisanih.

  Amnesti internešenel je saopštio da je obavezna vakcinacija možda opravdana, ali da mora da bude vremenski ograničena i „srazmerna“ legitimnom cilju zaštite javnog zdravlja.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE