Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Italijani „brišu“ Titove ulice?

  U Italiji se vodi žustra debata o preimenovanju ulica koje nose ime Josipa Broza Tita, čije ime nose ulice u desetak italijanskih gradova.

  Inicijativu su podneli Enriko Aimi i Mauricio Gaspari iz partije „Forca Italija“.

  Dnevnik Đornale i nekoliko italijanskih političara, mahom članova desničarskih stranaka ili partija desnog centra, podneli su inicijative u više gradova da se promene imena ulica nazvanih po bivšem predsedniku SFR Jugoslavije Josipu Brozu Titu, okrivljujući ga za smrt hiljada Italijana nakon pada Musolinijevog režima.

  Prva meta ove inicijative bila je Ulica Josipa Broza Tita u Parmi, gde je zatraženo hitno pokretanje procedure za promenu imena „Via Josip Broz Tito“.

  Inicijativa je ranije pokrenuta i u gradu Nuoro, dok su vlasti u Skampiteli odbile zahtev navodeći da „nema potrebe da se menjaju imena ulica“.

  Titovo ime nose ulice i u Ređo Emiliji i Kazerti, čiji stanovnici, kako navodi Đornale, nemaju predstavu ko je osoba u čijoj ulici žive.

  U gradićima Kornaredo i Palma di Montekjaro, imena Titovih ulica su već promenjena, dok neka od Titovih ulica ne nose ime po Josipu Brozu.

  „Naša Titova ulica nema veze sa Jugoslavijom“, rekli su italijanskom dnevniku stanovnici Titove ulice u Kaljariju.

  Izvor: RTS

  Foto: GoogleMaps_printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE