Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  meso iz laboratorije

  Italija zabranila hranu iz laboratorije i reklamiranje biljnih proteina kao „mesa“

  Italija je zabranila proizvodnju i prodaju „uzgojenog mesa“ iz laboratorije, navodeći zdravstvene probleme i potrebu da se očuvaju uzgajivači stoke, čak i ako prodaja ovog proizvoda još nije odobrena u EU.

  Italija tako u četvrtak postala prva zemlja u Evropskoj uniji koja je zabranila „uzgojeno meso“, proizvedeno u laboratoriji od ćelija životinjskog tkiva.

  Biljni proteini nisu meso

  Zakon o tome kojeg je odobrio Parlament uz pretnju velikim kaznama zabranjuje i opisivanje proteina biljnog porekla kao „mesa“.

  Mnoge kompanije širom sveta prodaju „biljne alternative za meso“ koje se reklamiraju kao rešenje za etička pitanja u vezi sa industrijskom poljoprivredom i rešenja za životnu sredinu pošto je stočarstvo je jedan od glavnih uzroka emisije gasova koji zagađuju i zagrevaju atmosferu.

  Prodaja „uzgojenog mesa“ je zasad dozvoljena u Singapuru i Sjedinjenim Državama, ali ne i u EU, iako su evropske kompanije prikupile sredstva za finansiranje istraživanja za to.

  Meso, laboratorija

  Unsplash

  „Uzgojeno meso“

  EU smatra „uzgojeno meso“ „novom hranom“ i ono bi kao takvo, kao i svaki novi proizvod, trebalo da dobije dozvole za stavljanje u promet.

  Italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida rekao je da „uzgojeno meso“ „prekida plemenit odnos između zemlje, čoveka i rada koji nas je milenijumima pratio i omogućavao nam da kultivišemo zemljište“.

  Italijanska nevladina „Međunarodna organizacija za zaštitu životinja“ smatra je da je novi zakon nepotreban „pošto ‘uzgojeno meso’ još nije odobreno za ljudsku ishranu u Evropi i stoga se ne može plasirati na tržište“.

  Za Gejtsa je budućnost u biljnom mesu

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE