Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  IT

  Da li za IT sektor, ipak, IMA ZIME? Zabeležen pad broja OGLASA ZA POSAO

  Tržište informacionih tehnologija u Srbiji, nastavilo je da raste i 2022. godine, nedvosmileno pokazuju podaci sajta HelloWorld.rs, najveće domaće platforme za zapošljavanje IT kandidata. Ipak, u poslednjem kvartalu došlo je do pada zapošljavanja u ovom sektoru.

  Analiza ovog sajta pokazala je da kriza, zbog sukoba Rusije i Ukrajine, koja je obeležila 2022. godinu, nije imala uticaj na rast srpskog IT tržišta. To se najbolje vidi na primeru broja oglasa koji su objavljeni.

  Tako je prethodne godine bilo objavljeno čak 23.000 oglasa za posao, što je rast  od 27 odsto u odnosu na 2021. Primetan je i rast izvoza IKT usluga, koji je iznosio čak 2,38 milijardi evra u prvih 11 meseci 2022 prema podacima NBS-a, u odnosu na 1,71 milijardi u celoj 2021 godini.

  Međutim, krajem godine zabeležen je pad od 17 odsto oglasa u četvrtom kvartalu u odnosu na treći, a ovaj podatak ukazao je na opreznost poslodavaca pri zapošljavanju i uvod u očekivanu krizu zapošljavanja koja je vidljiva početkom 2023 godine.

  Posao, programeri

  Posao, IT (Unsplash)

  Kraj godine ukazivao na usporenje zapošljavanja i moguću krizu u IT industriji

  IT firme, zapošljavale su u drugom kvartalu 2022, daleko više radnika u odnosu na isti period 2021, pa su zabeleženi u pojedinim mesecima i rekordni rezultati. Na primer, u maju prošle godine, na njihovom sajtu je broj oglašenih pozicija u IKT sektoru iznosio 2.150, što je čak 53 odsto oglasa više u odnosu na isti mesec godinu dana ranije.

  Ovaj trend se nastavio i tokom trećeg kvartala, što je ukazivalo da sukob u Ukrajini nema značajnije efekte na domaće tržište rada. Ipak, kako se povećavala neizvesnost na tom polju, tako je broj oglasa na sajtu HelloWorld.rs usporio trend rasta, te je krajem godine bilo i manje zapošljavanja u IT sektoru. Broj oglasa se pred kraj 2022. spustio na 1.400 objavljenih pozicija što je pad od 13 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

  Takođe, treba pomenuti i pojačanu aktivnost kandidata krajem 2022. što  se lepo oslikava u rastu broja konkurisanja u novembru od čak 27 odsto u odnosu na 2021 godinu.

  Posao, IT

  Posao, IT (Unsplash)

  Za Javascript programere nema krize

  Godinama unazad na vrhu liste najtraženijih pozicija nalaze se programeri sa poznavanjem Javascripta-a.

  Pored toga, najatraktivnije tehnologije su još i Java, Python, C# i C++, kao i .NET i PHP.

  Poslodavci su u 2022. godini najviše bili u potrazi za ovim IT stručnjacima:

  1.       Frontend developer
  2.       IT Help Desk / Support
  3.       System Administrator / Engineer
  4.       Java Developer
  5.       .NET Developer

  Često se može čuti da seniora na IT tržištu Srbije nema ni za lek, a tu informaciju upotpunjuje podatak da se poslodavci u 2/3 oglasa okreću u potrazi za mediorima, odnosno kandidatima koji imaju između 2 i 5 godina relevatnog iskustva.

  Najmanje poslodavci traže juniore pa je samo 12 odsto oglasa bilo namenjeno IT kandidatima početnicima ili sa malo  iskustva.

  Za razliku od njih, seniori  su traženi u čak 24 odsto oglasa na sajtu.

  Domaći poslodavci uglavnom dobro ocenjeni, ali ima i negativnih komentara

  HelloWorld.rs je platforma na kojoj svi zainteresovani mogu da se informišu o poslodavcima u IT industriji i pročitaju iskustva kandidata o radu u kompanijama, i njihov doživljaj sa razgovora za posao. Prilikom pisanja komentara, bivši i sadašnji zaposleni ocenjuju opšti utisak o kompaniji, mogućnost napredovanja, beneficije koje poslodavac pruža i definišu pozitivne i negativne strane rada.

  Kandidati u IT-ju su uglavnom zadovoljni svojim poslodavcima, međutim ima i negativnih komentara. Najčešće zamerke koje IT stručnjaci navode su :

  1. Zastarele tehnologija
  2. Nezadovoljstvo projektima zbog njihove neatraktivnosti i nedovojljne kompleksnosti
  3. Mogućnost napredovanja
  4. Loša timska atmosfera
  5. Plate – juniori se žale da nisu adekvatne

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE