ISTRAGA u Ziđinu: Kineski direktor ŠUTNUO inženjera

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ISTRAGA u Ziđinu: Kineski direktor ŠUTNUO inženjera

  Kineska kompanija Ziđin najavila je pokretnje interne istrage povodom incidenta u kome je direktor Topionice, kineski državljanin, šutnuo inženjera Nenada Jankucića.

  Ta kompanija je u saopštenju navela i da je direktor Lan Shicong uputio izvinjenje Jankuciću i njegovoj porodici i da je izvinjenje prihvaćeno.

  Incident se dogodio 23. avgusta u pogonu borske topionice, a trenutak kada je Lan Shicong ničim izazvan šutnuo Jankucića zabeležile su kamere video nadzora.

  Usledila je reakcija sindikata “Nezavisnost” i sindikata topionice koji su zahtevali kažnjavanje direktora topionice, a slučaj je prijavljen i policiji.

  U saopštenju kompanije Ziđin je navedeno da je 26. avgusta primila dopis u kome su sindikati prijavili “necivilizovano ponašanje” kineskog rukovodioca prema Jankuciću.

  Ističe se da je “Kompanija veliku pažnju pridala tom pitanju” i da je “odmah osnovala jedinstvenu Komisiju za istraživanje incidenta”.

  Navodi se i da je ta Komisija juče sazvala sastanak sa sindikatima i ocem oštećenog tokom koga se kineski rukovodilac “iskreno izvinio porodici Jankucića”, a izvinjenje je, kako je navedeno, prihvaćeno.

  Kompanija Ziđin je naglasila i da nikome “nije dozvoljeno da se necivilizovano ponaša i bez poštovanja ophodi prema zaposlenima”.

  Predloženo je da se “pojača kulturološka razmena” i da svi zaposleni, i kineski i srpski državljani, “moraju u toku rada da poštuju druge, da budu ravnopravni, da gaje prijateljske odnose i da saradjuju”.

  Od kineskih radnika se zahteva i da na adekvatan način sprovode aktivnosti na jačanju kulturološke razmene i da “savesno uče srpske običaje i navike”.

  U pismu Lan Shicong je zamolio Jankucića za izvinjenje.

  “Molim Vas da mi dozvolite da Vam uputim najiskrenije izvinjenje u vezi sa necivilizovanim ponašanjem na terenu i da iskažem osećaj krivice i griže savesti što sam Vama i Vašoj porodici naneo bol”, naveo je on i objasnio da “zbog ličnih razloga” ne razume “dovoljno dobro” kulturološke navike u Srbiji.

  “Istovremeno nisam bio dovoljno strog prema sebi, te sam svoje loše navike preneo i na posao, čime sam svojim ponašanjem iskazao nepoštovanje prema Vama”, dodao je kineski rukovodilac.

  Naglasio je i da će preispitati svoje ponašanje i naučiti lekciju “da više razumem srpske običaje i navike”.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Nenad Trifunović

   Тог бахатог кинеског директора протерати из земље, јер је његов поступак тешка увреда за грађане Србије и акт понижавања српског грађанина и стручњака. Кинеска страна је требало да хитно реагује и смени и пошаље назад у Кину човека чији поступак ничим не може да се оправда, осим ако се ради о психички поремећеној особи. Такође, образложење извињења је неприхватљиво, па је грешка што је прихваћено. Наше Министарство иностраних послова требало би да упути протестну ноту поводом овог догађаја.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE