Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali: Minimalac da bude 35.000 RSD, povećava se NEOPOREZIVI DEO zarade

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali saopštio je danas na kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta (SES) da je predlog da minimalna mesečna zarada za 2022. godinu bude 35.012 dinara uz povećanje neoporezive osnovice sa 18.300 dinara na 19.300 i uz smanjenje doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje od 0,5 odsto, saznaje Beta.

  „Ponuda Ministarstva finasija je ostala ista, da se minimalna zarada za narednu godinu poveća za 9,4 odsto i sa 30.900 dinara koliko iznosi ove godine podigne na 35.012 dinara uz povećanje neoporezive osnovice sa 18.300 na 19.300 dinara i uz smanjenje poreza i doprinosa na zdravstveno i penzijsko osiguranje od 0,5 odsto“, rekao je sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović.

  Dodao je da se članovi SES-a sindikati, poslodavci i predstavnici Vlade Srbije na taj način nisu pomerili sa mrtve tačke u pregovorima i približili stavove, kao i na tehničkim pregovorima radnih grupa koje su održane danas ranije sa tom razlikom da na njima predstavnici Ministarstva finansija nisu saopštili plan o poreskom rasterećenju.

  Poslodavci su, da podsetimo tražili da se neoporeziva osnovica podigne na 26.000 dinara kako je predložio Fiskalni savet.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je mesec dana pre početka pregovora rekao da će se „minimalac“ povećati na 35.012 dinara uz istovremeno povećanje neoporezive osnovice za 1.000 dinara.

  O ishodu pregovora biće reči i na sednici SES-a 2. septembra, ali kako stavovi nisu približeni ne očekuje se da će se postići novi dogovor, pa će konačnu odluku, kako predvidja Zakon o radu, doneti Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE