Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istorijski sporazum o svetskim morima: Zaštićen status za 30 odsto vodene površine na Zemlji

  Svakoj desetoj vrsti koja živi u svetskim morima preti izumiranje zbog čega su članice Ujedinjenih nacija postigle istorijski dogovor nakon desetogodišnjih pregovora.

  Prema Sporazumu o svetskim morima, 30 odsto vodene površine na Zemlji dobiće zaštićeni status do 2030. godine, sa ciljem da se ekosistem u njima sačuva i oporavi.

  U novim zaštićenim područjima biće ograničen lov, određene tačne putanje po kojima brodovi mogu da se kreću i dubinsko rudarenje koje podrazumeva svaku ekstrakcionu delatnost sa morskog dna dubljeg od 200 metara.

  Dogovor je postignut nakon sednice u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku koja je trajala 38 sati.

  Pregovori su trajali punih deset godina zato što članice nisu mogle da se dogovore oko finansiranja, a tačka sporenja bile su i kvote i prava na ribarenje.

  Prošli međunarodni sporazum o zaštiti okeana, Konvencija o Zakonu od morima, potpisan je 1982. godine.

  Njime je ustanovljeno područje međunarodnih voda gde sve zemlje sveta imaju pravo da ribare, plove i istražuju, ali je samo 1,2 odsto površine zaštićeno.

  Morski život van tih područja trpeo je posledice klimatskih promena, izlovljavanja i prekookeanskog transporta bez ikakve zaštite. U poslednjoj proceni stanja morskih ekosistema, skoro 10 odsto životinjskih i biljnih vrsta nalaze se u riziku od izumiranja.

  Evropski komesar: Istorijski trenutak za okeane

  Evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus ocenio je da je prvi međunarodni sporazum o zaštiti otvorenog mora „istorijski trenutak“ za okeane.

  Sinkevičijus je rekao da je „veoma ponosan“ na ovaj rezultat. „Preduzimamo ključni korak da očuvamo morski život i biodiverzitet koji su od suštinskog značaja za nas i buduće generacije“, rekao je evropski zvaničnik.

  On je rekao da je sporazum rezultat više od decenije pripremnog rada i međunarodnih pregovora „u kojima je EU odigrala ključnu ulogu“.

  Izvor: RTS, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE