Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istorijski skok rusko-kineske trgovine

  U prvih deset meseci ove godine rusko-kineska trgovina porasla je za trećinu i prvi put u istoriji približila cifri od 154 milijarde dolara.

  Moskva je značajno povećala snabdevanje Pekinga energentima i drugim proizvodima u sklopu preorijentacije sa evropskog na azijsko tržište.

  Istovremeno kineske kompanije su počele da zauzimaju prazan prostor na ruskom tržištu koje su ranije popunjavale firme iz zapadnih zemalja.

  Ako se nastavi ovaj trend, stručnjaci predviđaju da bi do kraja godine obim međusobne rusko-kineske trgovine mogao da dosegne 170-180 milijardi dolara, a 2023. godine da premaši 200 milijardi dolara.

  Trgovinski promet između Rusije i Kine od januara do oktobra 2022. povećan je za 33 odsto u odnosu na isti period 2021. godine i iznosio je skoro 153,94 milijarde dolara.

  Ove godine je zabeležen najveći obim u istoriji trgovinskih odnosa dve zemlje, navodi se u saopštenju kineske uprave carina, prenosi RT.

  Prema podacima, u prvih deset meseci ove godine izvoz kineskih proizvoda u Rusiju porastao je za 12,8 odsto i trenutno iznosi 59,6 milijardi dolara, dok je Moskva povećala isporuku robe Pekingu za 49,9 odsto, odnosno na 94,34 milijarde dolara.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE