Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ispovest milijardera: Kako se BANKROT pretvorio u najbolju stvar koja mi se desila

  Davno pre nego što sam postigao uspeh kao osnivač Bridgewater Associatesa, danas najvećeg svetskog hedge fonda, suočio sam se s nekoliko neuspeha. Ali kroz svoje borbe uspeo sam da nakupim stotine principa, prenosi CNBC Make It adaptiran dio najnovije knjige Raya Dalioa “Principles for Success (Načela uspeha)”.

  Principi su načini suočavanja sa stvarnošću da biste dobili ono što želite od života – i oni su, više nego išta drugo, odgovorni za svaki uspeh koji sam postigao u svom poslu i u ličnom životu.

  U svojoj novoj knjizi “Načela uspeha” delim pregršt principa po kojima živim, ali postoje tri, za koja verujem da su posebno bitna i koja menjaju život:

  Mislite sami (za sebe) i pri tom budite radikalno otvorenog uma

  To je moj prvi i najvažniji princip. Ako ne želite život koji usmeravaju drugi i koji vas ograničava, morate se obavezati na dve stvari: Odlučiti za sebe šta želite da radite i imati hrabrosti za to.

  Osvrćući se na životno putovanje, sada vidim da je vreme poput reke koja nas vodi napred u naše susrete sa stvarnošću. Ti susreti zahtevaju od nas da donesemo teške odluke. Ne možemo zaustaviti kretanje niz ovu reku i ne možemo izbeći događaje. Njima možemo pristupiti samo na najbolji mogući način, prenosi Poslovni dnevnik njegove reči.

  Naići ćete na milione događaja koji će zahtevati da donesete milione odluka. Kvalitet vašeg odlučivanja odrediće kvalitet vašeg života. Dobre odluke će vas nagraditi dobrim ishodima, a loše odluke će vam naštetiti.

  Još od kad sam bio dete trčao sam za stvarima koje sam želio. Pašću, ustati, trčati opet – i onda se opet srušiti. Svaki put kad sam pao, naučio sam nešto novo i postajao otvoreniji.

  Takođe sam naučio da gledam probleme poput zagonetki koje bi mi donele nagrade ako bih mogao da ih rešim. Zagonetka je bila „šta treba da radim u ovoj situaciji sledeći put?“, a nagrada koju bih dobio rešavanjem bio je princip koji će mi pomoći u budućnosti.

  Snovi + stvarnost + odlučnost = uspešan život

  Ako ostanete fokusirani na ostvarenje svojih snova, preuzmite odgovornost za razumevanje stvarnosti koje utiče na vas i činite to odlučno, naučićete principe za uspešan život.

  Ali samo vi možete da odlučite šta znači “uspešan život”. Možda želite da budete poznati kao “najbogatija osoba na svetu” ili možda želite da živite pod palmom do kraja života.

  Ono što želite zavisi od vas – sve dok ste srećni, zdravi i imate svoju sopstvenu veliku evoluciju (istovremeno doprinoseći razvoju). Ali morate prigrliti stvarnosti koje dolaze putem koji ste odabrali, posebno teške.

  U početku su mi stvarnosti – moji problemi, greške i slabosti – zadavali mnogo boli, ponajviše zato što sam se zaglavio u želji da ih nemam. Nakon nekog vremena, međutim, shvatio sam da je bol način na koji mi je život rekao da moram da se osvrnem na svoje stvarnosti i kako najbolje da se nosim s njima.

  Tada sam naučio sledeći princip:

  Bol + povratno razmišljanje = Napredak

  Moj veliki neuspeh dogodio se 1982. godine, kada sam se kladio na sve na krizu koja nikad nije nastupila. Tržišta su bila vrlo turbulentna i verovao sam da će američka ekonomija – zajedno sa svetskim vezanih uz nju – otići u krizu.

  Ovo je bio krajnje kontroverzan stav. Preuzeo sam veliki rizik i trgovao u skladu s tim. Ali bio sam potpuno u krivu. Berzom je zavladalo raspoloženje ‘bikova’, a tokom 18 godina američka ekonomija je uživala najveće neinflatorno razdoblje rasta u svojoj istoriji.

  Izgubiti ovu opkladu bilo je poput udarca u glavu bejzbol palicom. Bankrotirao sam i morao sam da pozajmim 4.000 dolara od oca samo da platim račune. Zbog gubitaka sam bio prisiljen da otpuštam ljude za koje sam toliko brinuo – sve dok moja kompanija nije ostala sa samo jednim zaposlenim: sa mnom.

  To što sam pogrešio – a posebno toliko javno pogrešio – bilo je neverovatno ponižavajuće i koštalo me gotovo svega što sam sagradio u Bridgewateru.

  Ali gledajući unazad, taj neuspeh bio je jedna od najboljih stvari koja mi se dogodila. Dao mi je poniznost koja mi je bila potrebna za uravnoteženje svoje agresivnosti i preusmjeravanje razmišljanja s “ja sam u pravu” na pitanje “kako znam da sam u pravu?”

  To ćete doživeti u nekom trenutku svog života. Možete izgubiti nešto za šta mislite da bez toga ne možete da živite. Ili zadobijete strašnu bolest ili povredu. Možda će vam se karijera raspasti pred očima. Možda mislite da vam je život uništen i da nema načina da idete napred.

  Ali proći će. Uvijek postoji najbolji put napred, iako ga možda ne vidite odmah. Morate samo da se smirite i potrošiti vreme na razmišljanje kako biste ga pronašli.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE