Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Irska SPREMA 1,2 milijardi evra za ŠOK od Bregzita

  Irska koja je vrlo izložena finansijskom i drugom ekonomskom riziku u slučaju Bregzita bez dogovora, predstavila je budžet za 2020. godinu u kojem je predviđeno više od milijardu evra da se apsorbuju posledice ukoliko se dogodi taj neželjeni scenario.

  „Bregzit je najveći i najaktuelniji rizik za našu privredu i izlazak iz EU bez sporazuma bi bio vrlo težak“, rekao je minstar finansija Paskal Donohu u Parlamentu i najavio potrošnju od 1,2 milijardi evra, mimo evropske pomoći, „za odgovor na Bregzit“.

  On je rekao da to jeste budžet bez predsedana, ali i da je trenutak bez presedana, dodajući da se se izgledi sada kreću ka izlasku Britanije bez sporazuma.

  Rekao je da će 650 miliona evra biti pomoć ključnim sektorima poljoprivrede i turizma, da bi se ograničili negativni efekti izlaska iz EU bez zaštitne mreže. Biće i 85 miliona evra za uzgajivače stoke i 14 miliona za ribare.

  Centralna banka Irske je predvidela da bi Bregzit bez dogovora mogao da dovede do ekonomske propasti jedne trećine poljoprivrednih gazdinstva zbog potencijalnog velikog skoka carine koja bi, samo na meso, dostigla skoro 50 odsto vrednosti robe.

  Uzimajući u obzir elemente za ublažavanje uticaja Bregzita, ukupni izdaci za budžet 2020. prelaze 2,9 milijardi evra, rekao je ministar. On je rekao da je zemlja ove godine eliminisala deficit i predviđa budžetski višak od dva odsto BDP.

  Britanski premijer Boris Džonson je obećao Bregzit 31. oktobra, šta god da košta, sa ili bez dogovora sa EU, a pregovori s Briselom su u zastoju tri nedelje pre tog roka.

  Bregzit bez dogovora kojim bi se ponovo uspostavila fizička granica između Irske, članice EU i Severne Irske, provincije koja je deo Velike Britanije, moglo bi da dovede do toga da 55.000 Iraca izgubi posao, a BDP Irske bi opao za šest odsto po podacima vlade.

  To bi bio veliki šok pošto je prošle godine Irska imala spektakularan rast BDP od 8,2 odsto, a ove godine je prognozirala 5,5 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE