Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Investitor iz Bloka 37 poručio stanarima: Sve je po zakonu

  Kompanija Durst development saopštila je da je obustavila radove na izgradnji poslovnog objekta u Bloku 37 na Novom Beogradu kao izraz dobre volje kako bi stanare okolnih zgrada upoznala sa projektom.

  Uvidom u svu relevatnu dokumentaciju koja je bila predmet kontrole svih nadležnih inspekcija, ustanovljeno je da se ne radi o nelegalnoj gradnji ni po jednom osnovu, ističe investitor u saopštenju.

  Durst development podseća da polaže pravo poseda na parceli 6826, Katastarska opština Novi Beograd, na osnovu ugovora zaključenog sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda.

  „Na osnovu lokacijskih uslova iz 2016. godine investitor je dobio građevinsku dozvolu kojom se dozvoljava izgradnja poslovnog objeka spratnosti 2Po+P+7+Ps 2017. godine. Izmenjen urbanistički plan kojim je predviđena mogućnost izgradnje navedenog objekta prethodno je bio na javnom uvidu i niko od stanara iz Bloka 37 nije imao nikakvu zamerku, niti primedbu na navedeni plan. Tada je, kao što je to slučaj u svim gradovima sa novim projektima, bio trenutak za reakciju i negodovanje. Budući da je bilo kakva reakcija građana izostala, projekat je odobren“, navodi investitor u saopštenju.

  Durst development dodaje i da je zvaničnu prijavu radova nadležnom organu obavio 29. oktobra 2018. godine, sa rokom završetka radova 25. marta 2022. godine.

  Radovi u skladu sa zakonom i predviđenim rokovima

  Stoga se radovi, kako se ističe, izvode u zakonskim rokovima, jer izgradnji prethode svi pripremni radovi, koji obuhvataju i ishodovanje dozvola javnih preduzeća na izmeštanju njihovih instalacija.

  Radovi na njihovom fizičkom izmeštanju, kako se podseća, započeti su još krajem 2016. godine.

  „Vidjivi radovi počinju kada je sve već pribavljeno i infrastruktura javnih preduzeća uklonjena i to raščišćavanjem parcele i pripremanjem terena za zemljane radove“, dodaje se u saopštenju.

  Investitor odbacuje zamerke stanara susednih objekata da ih ostavlja bez drveća, trotoara i da im diže zgradu „tik ispod prozora“.

  Udaljenost parcele na kojoj se gradi poslovni kompleks po projektu je 29 metara od susedne stambene zgrade, ističe investitor u saopštenju i dodaje da je „sama fasada poslovnog kompleksa uvučena sedam metara od početka parcele, što je ukupno 36 metara udaljenosti između dva objekta“, navode u Durst development.

  Poziv skupštinama stanara da se jave

  Kažu da su uvidevši da je nezadovoljstvo usled netačnih informacija među stanarima, a koje je iniciralo uključivanje predstavnika Grada Beograda, odlučili  da se kao znak dobre volje i dobrosusedskih odnosa uključe u razgovore sa stanarima Bloka 37.

  Nakon različitih pokušaja preko ovlašćenih institucija da dođu do brojeva telefona predsednika stambenih zajednica, do sada su došli do samo jednog od predsednika skupštine stanara, od ukupno šest, navode u saopštenju.

  Obustava radova i volja za dijalogom sa stanarima, kako se poručuje, predstavlja izraz dobre volje investitora, jer uvidom u svu relevatnu dokumentaciju koja je, kako se ističe u saopštenju, bila predmet kontrole svih nadležnih inspekcija ustanovljeno je da se ne radi o nelegalnoj gradnji ni po jednom osnovu, što je, podseća investitor, potvrdio i sam zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

  Sve je urađeno sa zakonima Republike Srbije i uz poštovanje propisanih procedura, dodaju.

  Iz kompanije pozivaju predstavnike stambenih zajednica iz Milutina Milankovića, (brojevi od 162 do 172), da se jave na e-mail: [email protected] kako bi ih uputili u stvarno stanje stvari i upoznali ih sa činjenicama, I time da taj projekat njih ne ugrožava.

  Dodaju i da su spremni da sa stanarima razgovaraju o tome kako da se poboljšaju generalni uslovi života u Bloku 37, ali ističu i da bi, s obzirom na to da ni u jednom trenutku nije povređen nijedan propis, svako dalje opstruisanje radova na parceli, po važećim aktima, izdatim od nadležnih institucija, predstavljalo grubu povredu načela pravne sigurnosti i pravne države.

  Inače, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je krajem prošle nedelje da su radovi u Bloku 37 obustavljeni i da je investitor na njegovu molbu prihvatio da povuče mašine i radnike dok ne pronađu najbolje rešenje.

  Stanari se već neko vreme okupljaju u ulici Milutina Milankovića kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog najave izgradnje poslovnog objekta površine 28.000 kvadratnih metara, za koji tvrde da nema važeću građevinsku dozvolu.

  Stanari Bloka 37: Adresa za razgovor gradske i opštinske vlasti

  Na Fejsbuk stranici stanovnici Bloka 37 u odgovoru na javno obraćanje investitora, naveli su između ostalog, da smatraju da su jedina adresa za razgovor opštinske i gradske vlasti, a ne investitor.

  Navode da od njih ocekuju odgovore na pitanja kako je moguće da je počela izgradnja te zgrade koja nije u skladu sa Planom generalne regulacije i kako naći način da se ona ne gradi i trajno uruši kvalitet života.

  Stanovnici Bloka 37 iz Novog Beograda zahvaljuju investitoru „Durst Development“ doo na želji iskazanoj u medijima da „se poboljšaju generalni uslovi života u Bloku 37“, ali ističu da je po tom i svim ostalim pitanjima od opšteg interesa nadležna lokalna samouprava i poručuju da će protestovati dok se ne ispune njihovi zahtevi.

  Građani su dodatno zbunjeni nedoumicom o stvarnom investitoru, zbog činjenice da pojedine stanare po Bloku kontaktira privredno društvo Ino-Bačka doo Novi Sad, koja se predstavlja kao investitor, dok je nama poznato sa table postavljene na „privremeno obustavljenom gradilištu“ da je navedeno društvo izvođač radova a ne investitor, navode.

  Stanovnici čitavog Bloka 37 i dalje insistiraju na razgovoru svojih predstavnika sa lokalnom samoupravom tj. opštinskim i gradskim službenicima o raznim pitanjima i traže da se odmah i bez odlaganja sa gradilišta ukloni sva mehanizacija i pomoćni objekti, a potom ono obezbedi i zatvori.

  Oni traže i da se predstavnicima Bloka 37 omogući razgovor s predstavnicima Grada Beograda u pronalaženju rešenja za zaštitu kvaliteta života stanovnika Bloka 37, a u skladu sa podnetim zahtevom i peticijom sa preko 2.000 potpisa građana prikupljenih za tri dana, a predatim 10. juna.

  Naveli su i da im je ove nedelje predavanje u Bloku 37 održao komšija koji je arhitekta, a koji je stanarima bloka objasnio sa kakvim bi se sve problemima suočili ukoliko bi se izgradio tako glomazan komercijalni sadržaj u ovakvoj, već zaokruženoj, stambenoj celini.

  Usled preopterećenja postojeće saobraćajne infrastrukture tokom perioda odlaska na posao i povratka stanara i zaposlenih nastao bi čep na tri jedina moguća ulaza u blok i intenzivirao bi se saobraćaj u lokalnim saobraćajnicama.

  Takođe, postojala bi mogućnost preopterećenja kanalizacione mreže i pojava izlivanja kanalizacije u bloku bi bila još češća nego sada.

  Usled nedostatka mesta za parkiranje, parkiranja na trotoaru bi bilo još  intenzivnije, a takođe, stanari u ulazima 162-172 ne bi imali direktno dnevno osvetljenje minimum tri meseca godišnje na prva četiri sprata u celom objektu.  Sve to bi ujedno uticalo i na smanjenje cene stana, navode.

  Investitor saopštio: Prekidamo izgradnju u Bloku 37 dok se ne reši situacija

  Izvor: BIZLife, N1

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE