Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Instagram, starost

  Instagram kažnjen sa rekordnih 405 miliona EUR zbog dečijih podataka

  Irski regulatori kaznili Instagram zbog kršenja privatnosti dece.

  Irski regulator za zaštitu privatnosti podataka odredio je rekordnu kaznu od 405 miliona evra Instagramu posle istrage o tome da je obrađivao dečije podatke.

  Istraga, koja je otvorena 2020. fokusirala se na decu uzrasta od 13 do 17 godina koja su mogla da imaju poslovne profile na Instagramu što je omogućavalo objavu telefona, mejl adresa korisnika.

  Mnogi su navodno nadogradili na poslovne naloge da bi pristupili analitičkim alatima kao što su posete profilima, ne shvatajući da je to učinilo da njihovi podaci budu javni.

  Vlasnik najavljuje žalbu na odluku

  Vlasnik Instagrama Meta rekao je da planira da uloži žalbu na odluku. To je treća kazna koju je kompaniji izrekao regulator.

  Zvaničnik Meta-a je rekao za BBC : „Ova istraga se fokusirala na stara podešavanja koja smo ažurirali pre više od godinu dana i od tada smo objavili mnoge nove funkcije koje pomažu da tinejdžeri budu bezbedni i njihove informacije privatne.

  Svako dete mlađe od 18 godina automatski ima svoj nalog kao privatan kada se pridruži Instagramu, tako da samo ljudi koje poznaju mogu da vide šta objavljuju, a odrasli ne mogu da šalju poruke tinejdžerima koji ih ne prate, dodao je.

  „Iako smo u potpunosti sarađivali, ne slažemo se sa načinom na koji je ova kazna izračunata i nameravamo da uložimo žalbu. Nastavljamo da pažljivo razmatramo ostatak odluke“, poručio je vlasnik.

  Utvrđena „velika povreda“ i kršenje prava dece

  „Usvojili smo našu konačnu odluku prošlog petka i ona sadrži kaznu od 405 miliona evra (349 miliona funti)“, rekao je irski komesar za zaštitu podataka (DPC).

  DPC inače, reguliše Fejsbuk, Epl, Gugl i druge tehnološke divove, s obzirom da im se evropska centrala nalazi u Irskoj, i otvorio je desetak istraga o Metinim kompanijama, uključujući Fejsbuk i Vocap.

  Nikada nije dala tako veliku kaznu za kršenje Opšte uredbe Evropske unije o zaštiti podataka.

  Prošle godine je WhatsApp kaznio sa 225 miliona evra, dok je luksemburška uprava za podatke kaznila Amazon sa rekordnih 746 miliona evra.

  Šef politike bezbednosti dece na mreži Nacionalnog društva za prevenciju izaštitu dece Endi Barouz rekao je da je reč o velikom kršenju pravila koje je imalo značajne implikacije zaštite i potencijal da nanese pravu štetu deci koja koriste Instagram.

  Rivali umanjili popularnost Fejsbuka: Meta prijavila PAD ukupnog PRIHODA

  Izvor: BBC

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE