Insajder: Poništena građevinska dozvola za GONDOLU na Kalemegdanu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Insajder: Poništena građevinska dozvola za GONDOLU na Kalemegdanu

  Upravni sud u Beogradu uvažio je tužbu Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i poništio rešenje Ministarstva građevinarstva o izdavanju građevinske dozvole za pripremne radove na izgradnji žičare na jednoj parceli na Kalemegdanu, piše Insajder.

  Upravni sud je rešenje Ministarstva iz 2019. godine poništio i vratio ga prvostepenom organu na ponovno odlučivanje.

  Takođe, kako se dodaje u odluci suda, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obavezuje se da Udruženju RERI nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 34.500,00 dinara, u roku od 15 dana od dana prijema presude.

  Istom odlukom, Upravni sud je odbio zahtev zainteresovanog lica u ovom postupku, Grada Beograda za naknadu troškova upravnog spora.

  Polemika o izgradnji gondole na Kalemegdanu traje već godinama, a njenoj izgradnji od same najave suprotstavila su se brojna strukovna udruženja.

  Zbog neregularnosti u procesu planiranja izgradnje gondole Evropa Nostra Srbija je uputila apel Ministarstvu kulture i informisanja da pokrene proceduru za stavljanje van snage Plana detaljne regulacije, i donese privremenu meru za odlaganje svih radova na izgradnji gondole.

  Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je u aprilu 2019. izdalo građevinsku dozvolu kojom se odobravaju pripremni radovi na Beogradskoj tvrđavi za izgradnju gondole i to na katastarskoj parceli 64/17.

  Kako su tada naveli u organizaciji RERI, reč je o području arheološkog nalazišta „Antički Singidunum“.

  Odmah nakon izdavanja dozvole, Institut RERI podneo je tužbu Upravnom sudu, zahtevajući da se građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova poništi kao nezakonita, a da se pripremni radovi hitno zaustave.

  Ubrzo je Upravni sud zaključio da je zahtev Instituta RERI za odlaganje izvršenja rešenja osnovan, te da bi izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila bi naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi.

  Izvor: Insajder

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE