Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Inflacija, ekonomske teškoće

  Život SVE SKUPLJI, inflacija SVE VEĆA: 11,9 odsto u junu

  Međugodišnja inflacija u Srbiji u junu je iznosila 11,9 odsto, mesečna 1,6 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

  Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, kojima se meri inflacija, u junu ove godine u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku su povećane za 7,3 odsto.

  Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u junu, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama transport (2,7 odsto), hrana i bezalkoholna pića i rekreacija i kultura (za po 2,3 odsto), restorani i hoteli (1,4 odsto), odeća i obuća (1,2 odsto), oprema za stan i tekuće održavanje (1,1 odsto).

  Poskupeli su i stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (jedan odsto), alkoholna pića i duvan (0,4 odsto) i usluge zdravstva (0,2 odsto), pokazuju podaci.

  Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

  Kupovina, inflacija

  Kupovina, inflacija (Pixabay)

  NBS procenila međugodišnju inflaciju u Srbiji

  Podsećamo, Narodna banka Srbije je ranije procenila da će međugodišnja inflacija u Srbiji dostići svoj maksimum u junu i julu, u rasponu od 10 do 11 odsto. Nakon toga dolaskom nove poljoprivrede sezone, trebalo bi da počne da se smanjuje, kazao je zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Milan Trajković.

  „Ulazak međugodišnje inflacije u granice inflacionog cilja NBS, koji iznosi tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, očekuje se u drugoj polovini sledeće godine i do kraja 2023. godine inflacija bi trebalo da iznosi oko četiri odsto“, procenio je on.

  Dodao je da NBS na smanjenje inflacije utiče još od oktobra prethodne godine smanjenjem ekspanzivnosti monetarne politike. Prvo putem povećanja repo stope, a zatim i putem povećanja referentne kamatne stope.

  NBS: Inflacija će dostići MAKSIMUM u junu i julu, između 10 i 11%

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE