Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jorgovanka Tabaković, inflacija

  Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine

  Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da centralna banka i dalje ostaje pri oceni da će se inflacija u narednom periodu smanjivati. Ali, prema njenim rečima, nije realno da to bude pre poslednjeg kvartala ove godine.

  „Najavljeno poskupljenje struje je u skladu s našim projekcijama i uključeno je u njih“, rekla je Tabaković za današnju Politiku.

  Ona je dodala da su se ostvarila oba ključna inflatorna rizika na koja je NBS ukazivala poslednjih meseci – poljoprivredna sezona i trajanje sukoba u Ukrajini.

  „Suša će se svakako negativno odraziti na cene hrane na domaćem tržištu, dok je dodatna eskalacija sukoba u Ukrajini već imala za posledicu dodatni rast već izuzetno visokih cena energenata“, rekla je Tabaković.

  Tabaković, koja je pre tačno 10 godina izabrana za guvernera, ocenila je da se ne može naći duži period od osnivanja NBS u kojem je Srbija imala stabilnost kursa, cena i manje problema u bankarskom sektoru.

  „Jedini guverner u istoriji naše centralne banke sa dužim mandatom je Đorđe Vajfert, jedan od osnivača NBS, koji je na mestu guvernera proveo 26 godina. Međutim, jedino merilo rada guvernera su rezultati, odnosno dužina perioda stabilnosti koju u saradnji sa ostalim državnim ogranima uspe da obezbedi“, rekla je Tabaković.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE