Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Indeks bede: Srbija JADNIJA od Albanije

  Zimbabve je najjadnija zemlja na svetu, prema „Hankeovoj listi najjadnijih zemalja sveta“, nadmašujući Venecuelu, Kubu i ratom razorenu Siriju.

  Iz regiona najneslavnije mesto zauzela je Bosna i Hercegovina koja je na 20. poziciji, a iza nje su Iran, Ruanda, Bocvana, Madagaskar, Kongo, Libija i druge.

  Crnoj Gori je pripalo 34. mesto, Severna Makedonija je 39, Srbija 54, Albanija 97, Hrvatska 98, te Slovenija 118. Na listi se nalazi 157 zemalja.

  Takozvani godišnji „indeks bede“ rangira skoro 160 zemalja sveta na osnovu faktora kao što su nezaposlenost, inflacija i kreditne stope banaka.

  Rangiranje bede je zasnovano na algoritmu koji ocenjuje svaku državu na osnovu njihove nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta BDP, ne uzimajući u obzir druge podatke, kao što su ankete stanovnika ili zdravlje.

  Rezultati su nivo nezaposlenosti (pomnožen sa dva), inflacije i bankarskih kreditnih stopa, minus godišnji procenat promene realnog BDP po glavi stanovnika.

  Prošlogodišnja najjadnija država Kuba — koja je 2021. pretrpela ogromnu inflaciju, podstaknutu vrednošću lokalne valute, koja je pala za 95 odsto samo te godine — sada je na devetom mestu, odmah iza Ukrajine.

  U međuvremenu, Švajcarska je ostala na dnu lestvice, a njen najveći „problem“ je nezaposlenost.

  Izvor: N1, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE