Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  In vino Pantheon, Vinarija DOJA

  In vino PANTHEON: Kako je jedan softver ubrzao proizvodnju vina

  Poslovanje vinarija je veoma kompleksno i zahteva spajanje više poslovnih procesa kako bi se došlo do najboljeg proizvoda za izrazito zahtevno i veoma kompetitivno tržište. Kako u automatizaciji poslovnih procesa i ostvarivanju konkurentske prednosti može pomoći ERP softversko rešenje, razgovarali smo sa Savom Todićem iz kompanije Tody.

  Tody je porodična firma koja postoji već 25 godina, a u okviru koje je 2010. otvorena vinarija Doja, te je proizvodnja grožđa i vina primarna delatnost ove kompanije.

  Nakon završenih osnovnih studija na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu 2018. godine, Sava Todić je krenuo sa radom u firmi Tody d.o.o. Svi iz porodice su uključeni u posao, što i jeste odlika jedne prave porodične firme. Vinarija se nalazi u Topličkom vinogradarskom rejonu. Trenutno pod zasadima postoji 42 ha vinograda – gde dominiraju autohtone srpske i lokalne sorte Prokupac i Tamjanika, dok je ostatak pod internacionalnim sortama kao što su Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc.

  In vino Pantheon, Vinarija DOJA

  Sava Todić, Business Development manager

  • Koliko ima zaposlenih u kompaniji? Kakva je struktura zaposlenih?

  Tody d.o.o. trenutno ima 30 zaposlenih. Polovina radi u proizvodnji, dok je druga polovina zaposlena u upravi, administraciji i prodaji.

  • Opišite nam kompaniju, njenu delatnost i procese. Da li možete izdvojiti neke specifičnosti u poslovnim procesima u koje ste vi lično uključeni?

  Sa obzirom na to da se u okviru naše kompanije odvijaju se procesi od proizvodnje do prodaje proizvoda, imam mogućnost da radim više poslova u okviru kompanije. Po zaposlenju, moja prva pozicija je bila Key Account Manager koja podrazumeva fokus na održavanje i razvoj odnosa sa sistemima kupaca kako bi se osiguralo dugoročno partnerstvo i profitabilnost. Vremenom sam krenuo da se sve više bavim i finansijama, što je inače moje primarno interesovanje.

  In vino Pantheon, Vinarija DOJA

  Snaga porodične firme – porodica Todić

  • Da li nam možete opisati stanje u kompaniji pre uvođenja PANTHEON-a? Na kakve ste probleme nailazili u radu?

  Proizvodni proces vina traje više godina, i jako je zahtevno sve troškove (trošak amortizacije, energije, zarada i ostali troškovi) koji nastaju u tom periodu alocirati na dati  proizvod. Bilo je potrebno implementirati ERP program koji će to obezbediti.

  In vino Pantheon, Vinarija DOJA

  H4E

  • Kako je tekla implementacija softvera i koliko je trajala?

  U razgovoru sa knjigovođom i drugim poslovnim partnerima dobio sam preporuku za PANTHEON. U oktobru mesecu 2022. smo imali uvodni sastanak gde smo definisali projektni zadatak i krenuli sa spremanjem podataka, punjenjem baze za novu poslovnu godinu i obuke rada u PANTHEON-u. Baza je bila spremna da od početka januara 2023. krenemo sa redovnim poslovanjem, dok smo u toku sledećih par meseci putem podrške rešavali probleme koji su se javljali u procesu obračuna cene koštanja proizvodnje grožđa, pa zatim i vina.

  Pantheon

  • Da li su izazovi rešeni i kako?

  Problemi su rešeni radnim nalozima i mesečnom alokacijom troškova na idente. Takođe, izveštaji proizvodnje, prodaje, kao i rashoda po mestu troška su prilagođeni našim zahtevima.

  In vino Pantheon, Vinarija DOJA

  H4E

  • Da li ste zadovoljni rešenjem i podrškom? Kakav je Vaš ukupan utisak o PANTHEON-u?

  Ono što mi se svidelo je jasan i jednostavan izgled programa i način rada, kao i veliki spektar već generisanih izveštaja. Cele prošle godine smo vodili poslovanje u PANTHEONU, i sada imamo jasan prilaz cene koštanja grožđa u prethodnoj berbi, kao i belog vina koja su od tog grožđa nastala. Za ostala vina, koja odležavaju, cenu koštanja ćemo dobiti u narednom periodu. PANTHEON nam je omogućio da  dođemo do precizne cene koštanja. Do nje je u našem proizvodnom procesu teško doći, a ona je neophodna za dobro vođenje celokupnog poslovanja.

  • I za kraj: Kada kažemo PANTHEON na šta prvo pomislite?

  Kada kažem PANTHEON pomislim na red, urednost, preciznost, sistematičnost.

  Za više informacija o kompaniji Tody i vinariji Doja posetite: https://doja.rs/

  O PANTHEON-u

  PANTHEON rešenje se razvija već više od 25 godina, a na tržištu Srbije je prisutno od 2002. posredstvom kompanije Datalab (datalab.rs) Danas PANTHEON ima preko 82.000 korisnika u 12 zemalja Adriatik regije (preko 16.000 u Srbiji). PANTHEON integriše sve važne poslovne procese i događaje u kompanijama i to: računovodstvo, knjigovodstvo, skladište, maloprodaje i veleprodaje, servis i proizvodnju. Pravu snagu PANTHEON-a čini preko 35 partnerskih preduzeća i 130 stručnih konsultanata koji sa Datalabom rade razvoj, implementaciju, obuku i podršku za brojne korisnike.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Vinarija DOJA

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE