Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  zdravlje

  6 najboljih napitaka za JAČANJE IMUNITETA i borbu protiv bolesti

  Sada je doba godine kada mnogi od nas razmišljaju o tome šta možemo da uradimo da prebrodimo jesen i zimu, a da ne dobijemo strašnu prehladu ili grip. Prva pomisao se često okreće jačanju imunološke odbrane našeg tela, bilo da je to zdrava hrana ili pića koja jačaju imunitet.

  Imuni sistem je prirodna odbrambena mreža tela koja se sastoji od ćelija, tkiva i organa koji pomažu u zaštiti tela od bakterija, virusa, gljivica i drugih štetnih supstanci. Imuni sistem pruža barijeru koja sprečava napadače da uđu u naše telo, ali takođe ima složen sistem ćelija za borbu protiv patogena ako pronađu način da uđu u telo.

  Zdrav životni stil koji obezbeđuje puno kvalitetnog sna je neophodan za snažan imunitet. Pravilna ishrana i ispijanje korisnih pića takođe mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema vašeg tela.

  U nastavku ćete saznali o nekim napitcima za jačanje imuniteta u kojima možete uživati da biste pripremili svoje telo za zimsku sezonu:

  #1 Voda

  Voda

  Voda (Pixabay)

  Pošto naša tela čine oko 60-70 odsto vode po težini, a svaka pojedinačna telesna funkcija zahteva vodu, ispijanje adekvatnih količina H20 je dobro za početak kako bi vaš imuni sistem funkcionisao. Kada je vaše telo dehidrirano, ono može podstaći rast bakterija i virusa. Zato je važno da svaki dan pijete optimalnu količinu vode za potrebe vašeg tela.

  Neki od načina na koje voda pomaže u podršci imunološkom sistemu je potpomaganje apsorpcije hranljivih materija i održavanje sluzokože u nosu, ustima i grlu koje su često prva linija odbrane od patogena i prirodna barijera infekcijama. Voda je takođe neophodna komponenta limfne tečnosti, koja isporučuje bela krvna zrnca koja pomažu u borbi protiv infekcija.

  #Zeleni čaj

  Zeleni čaj (Freepik)

  Zeleni čaj je još jedan odličan napitak u kome možete da uživate kako biste ojačali prirodnu odbranu vašeg tela. Zeleni čaj je bogat korisnim polifenolnim flavonoidima koji pružaju bezbrojne zdravstvene beneficije, od smanjenja rizika od srčanih oboljenja i određenih karcinoma do upravljanja sistemskim upalama.

  Prema studiji objavljenoj u časopisu Molecules, zeleni čaj jača imunitet kroz svoje antioksidante koji pomažu u zaštiti ćelija od oksidacije i reaktivnih vrsta kiseonika. Smatra se da zeleni čaj štiti od bolesti i infekcija svojim antioksidativnim kapacitetom, kao i mnogim drugim predloženim putevima. Takođe je bez kalorija i ima dugu istoriju uživanja zbog brojnih prednosti koje promovišu zdravlje.

  #3 Kefir

  Jogurt (Freepik)

  Kefir je fermentisani napitak nalik jogurtu napravljen od različitih vrsta mleka, kao što su kravlje, ovčije i kozje. Kao i jogurt, kefir je bogat različitim korisnim probioticima koji pomažu u održavanju ravnoteže mikrobiote vašeg GI trakta. Glavne korisne bakterije kefira su Lactobacillus kefiri, dok su glavni probiotici tradicionalnog jogurta Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

  #4 Čaj od đumbira sa limunom

  Đumbir (Freepik)

  Bilo da pravite sami ili kupujete čaj od đumbira sa limunom u svom supermarketu, ovaj biljni napitak je odličan izbor za održavanje imuniteta. Čaj se pravi mešanjem sveže narendanog đumbira i limunovog soka u vrućoj vodi.

  Čaj od đumbira sa limunom je bogat vitaminom C, antioksidansom za koji se zna da pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja. Vitamin C takođe pruža antiinflamatorna svojstva i pomaže u smanjenju negativnih imunoloških odgovora. Đumbir takođe poseduje više od 100 bioaktivnih jedinjenja koja pomažu u suzbijanju mučnine, smanjuju rizik od određenih karcinoma, poboljšavaju lipide u krvi, smanjuju upalu i još mnogo toga.

  #5 100% sok od pomorandže ili grejpfruta

  Sok od pomorandže, Cene soka od pomorandže

  Narandže (Unsplash)

  Sok od pomorandže se često promoviše kao napitak po izboru ako pokušavate da se izborite sa virusom prehlade ili gripa, a postoji značajna naučna podrška da pijete sok od citrusa za vaš imuni sistem.

  Vitamin C i folna kiselina u sokovima citrusa održavaju integritet imunoloških barijera i štite mnoge vrste imunih ćelija, uključujući prirodne ćelije ubice i T-ćelije. Štaviše, bioaktivna jedinjenja u citrusima imaju antiinflamatorne efekte za podršku imunitetu.

  I sok od pomorandže i grejpfruta su bogati hranljivim materijama i obezbeđuju više od 100% ukupnog vitamina C koji vam je potreban dnevno u jednoj dozi. Ovi 100% voćni sokovi takođe obezbeđuju vitamin A i folat. Kada kupujete sok od pomorandže, čak možete pronaći opcije koje su obogaćene vitaminom D, hranljivom materijom za koju se odavno zna da je neophodna za zdrav imunitet.

  #6 Sok od paradajza

  Kao i citrusi, paradajz je bogat vitaminom C, kao i likopenom, korisnim antioksidantnim karotenoidom koji poseduje mnoga svojstva koja promovišu zdravlje i poznato je da pomaže u suzbijanju sistemske upale.

  Paradajz supa se često preporučuje kada imate prehladu ili grip zbog vitamina C, ali osvežavajući sok od paradajza će obezbediti slične količine vitamina C. Ono što je sjajno u vezi sa sokom od paradajza je to što osam unci ima samo 50 kalorija, bez dodatog šećera i skoro 100 % vitamina C koji vam je potreban u toku dana. Da biste držali nivo natrijuma pod kontrolom, potražite sok od paradajza sa nižim sadržajem natrijuma.

  Zoran je svetski HIT doneo u Srbiju: Sve blagodeti jastuka od LJUSPICA HELJDE

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE