Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU povukla čaj od nane iz Hrvatske, sa sastojcima iz Srbije

  Sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se povlači još jedan proizvod.

  U pitanju je čaj od nane iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem nane, nabavljenom u Srbiji. Radi se o rinfuznom čaju Menta list, hrvatskog proizvođača Agristar.

  U čaju su pronađeni pirolizidinski alkaloidi, a kako upozorava RASFF, rizik za zdravlje može biti ozbiljan.

  Pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu biti vrlo toksični za ljude, navodi EPO, nezavisna kompanija koja proizvodi visokokvalitetne botaničke ekstrakte. Pirolizidinske alkaloide proizvode biljke kako bi se odbranile od štetočina i biljojeda, a identifikovani su u oko 6.000 botaničkih vrsta.

  Ovi sastojci mogu biti vrlo opasni za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre zbog gutanja biljaka s ovim supstancama datiraju još od 1920-ih.

  Najveći su rizici za velike konzumente čajeva, biljnih infuzija i meda, ali i stočna hrana može biti kontaminirana. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospeti u ove namirnice putem samoniklog bilja ili u slučaju meda.

  Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA-ovi pri visokim dozama mogu dovesti do zastoja u radu jetre što može rezultirati i smrtnim ishodom. Uobičajeno hronično dejstvo pirolizidinskih alkaloida uključuje štetno delovanje na jetru, ali i na pluća.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE