"Imunitet se ne postiže sa 50% vakcinisanih, virus će se sigurno vratiti"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Imunitet se ne postiže sa 50% vakcinisanih, virus će se sigurno vratiti”

  Potpuno popuštanje mera nije dopustivo, posebno za neka masovna okupljanja, jer se imunitet ne postiže sa 50 odsto imunizovanih ljudi, izjavio je pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu, profesor doktor Radmilo Janković.

  Kako kaže, cilj jakog imunološkog bedema je 90 do 95 odsto vakcinisanih i samo tada možemo biti sigurni da će biti pojedinačnih slučajeva.

  Doktor Radmilo Janković je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da se prema podacima čini da je situacija bolja nego što je bila ranije.

  “Juče smo u KC u Nišu imali samo jedan prijem, imamo ispod 40 pacijenata. Mislim da nakon marta prošle godine nismo imali tako mali broj pacijenata, nemamo teških pacijenata, intenzivne nege su nam prazne, sem intenzivne nege u Kruševcu”, dodao je Janković.

  “Virus će se vratiti”

  Ukazao je da je bila slična situacija, sa malo većim brojevima, kada su upozoravali da će spajanjem praznika za Sretenje da se situacija pogorša i jeste se, kako kaže, drastično pogoršala.

  “Imamo utisak da se sada to neće desiti”, rekao je Janković, ali je naveo da je dobio informaciju da se porodice vraćaju sa putovanja i da su zaražene, kao i da će se pratiti situacija.

  Kada je reč o popuštanju mera, kaže da potpuno popuštanje mera nije dopustivo, posebno za neka masovna okupljanja.

  To smo videli kada nas je iznenadio drugi pik u junu prošle godine, istakao je doktor.

  “Mislim da moramo biti potpuno otvoreni prema građanima – jedno su naše želje i da nekako motivišemo ljude da se vakcinišu. Epidemiolozi sasvim dobro znaju – to je dogma medicine – imunitet se ne postiže sa 50 odsto vakcinisanih, odnosno imunizovanih ljudi”, rekao je Janković.

  Cilj jednog jakog imunološkog bedema je, kako kaže, 90 do 95 odsto vakcinisanih i samo tada možemo biti sigurni da će biti pojedinačnih slučajeva.

  “Vrlo je jasna sitacija, mi sada iz onog velikog broja potencijalno zaraženih koje smo imali prošle godine, a to je sedam miliona, sada verovatno imamo duplo manje. U narednom periodu virus će se vratiti, potpuno sam siguran. Mislim da će to biti jedna fluktuacija virusa“, rekao je Janković.

  Ukazao je da nije toliko zaslužna samo imunizacija, da brojevi padaju i u Bugarskoj koja ima četiri puta manje vakcinisanih.

  Izvor: RTS

  Foto: RTS/Screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Rade

   Virus slabi i u zemljama sa manje vakcinisanih, pa sto su se onda kod nas najvise vakcinisali? Aha, virus se vraca i kod nas i kod njih, i koga ce vise napasti vakcinisane ili pametne?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE