Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Facebook, studija, masovni prekid

  I Srbija u Fejsbukovom izveštaju o ŠPIJUNAŽI: Mete bili novinari i političari

  Kompanija Meta, koja je vlasnik društvene mreže Fejsbuk, razotkrila je u svom izveštaju od 16. decembra više plaćeničkih firmi za špijuniranje korisnika, novinara i političara.

  Fejsbuk je otkrio kompanije koje su špijunirale novinare i političare, a među državama su i Srbija i Severna Makedonija, objavio je Radio Slobodna Evropa.

  Sedam kompanija koje je Meta identifikovala u svom izveštaju su Cobwebs Technologies, Cognyte, Black Cube, Bluehawk CI, BellTroX i Cytrox.

  Većina ovih kompanija je iz Izraela, osim kompanije Cytrox, osnovane u Severnoj Makedoniji i BellTroX, osnovane u Indiji. Jednu kompaniju nije bilo moguće identifikovati po imenu i za nju se u izveštaju samo navodi da je iz Kine.

  Konkretna imena klijenata koji su iznajmljivali usluge ovih kompanija, niti njihovih meta, nisu objavljena u izveštaju.

  Izraelska kompanija Cognyte je prema ovom izveštaju imala klijente iz Srbije.

  Kompanija, kako se navodi, prodaje pristup svojoj platformi koja omogućava upravljanje lažnim nalozima na platformama društvenih medija, uključujući Fejsbuk, Instagram, Tviter, Jutjub i VKontakt (VK), kao i drugim veb stranicama ljudima koji se bave društvenim inženjeringom i prikupljaju podatke.

  Istraga kompanije Meta pronašla je klijente ove kompanije iz Izraela, Srbije, Kolumbije, Kenije, Maroka, Meksika, Jordana, Tajlanda i Indonezije.

  Klijentima koji su uzajmljivali ovu kompaniju, kako se navodi u izveštaju, mete su bili su novinari i političari.

  Kompanija Meta je prema izveštaju, uklonila 100 naloga ove izraelske kompanije na Fejsbuku i Instagramu koji su bili korišćeni za komercijalno špijuniranje korisnika.

  Bojan Perkov, istraživač beogradske SHARE Fondacije, koja se bavi zaštitom ljudskih prava na internetu, kaže za RSE da postoje različite metode špijuniranja na društvenim mrežama. Kompanija Meta, dodaje on, nije podelila ta saznanja, već je samo dala informacije o tim nalozima.

  Prema njegovim rečima, na osnovu tih informacija može se pretpostaviti da je reč o razgranatim mrežama aktera i naloga, koji targetiraju određene korisničke naloge ili stranice na Fejsbuku.

  Citizen Lab, institut Univerziteta u Torontu specijalizovan za pitanja nadzora, objavio je u decembru 2020. godine, da Bezbednosno-informativna agencija (BIA) u Srbiji koristi softver izraelske kompanije NSO Group, odnosno alat Pegazus.

  Kako je istraživačka mreža BIRN pisala, ovaj alat korišten je za praćenje političara i disidenata. Kako su naveli istraživački novinari, BIA je ovu opremu navodno kupila kroz firmu koja je se kasnije spojila sa firmom NSO Group.

  Vlasti u Srbiji, kao ni BIA, nisu se oglašavali povodom ovih izveštaja.

  Izvor: RSE

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE