Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Put pod noge, Fruška gora

  I duhovnost i hedonizam: Fruška gora – mir manastira, raskoš vinarija i luksuz spa hotela

  Piše: Branislav Mamić, ekonomista, preduzetnik i putopisac

  Svojevremeno sam imao zadovoljstvo da se upoznam sa monahinjom manastira Mala Remeta, Fevronijom, i to na jednom poslovnom skupu posvećenom ženskom preduzetništvu, što je inače tema u fokusu u poslednje vreme. Rado sam prihvatio njen poziv da posetim manastir, željan i rad da saznam neke tajne manastirskog života. Manastir, kojeg još i zovu Remetica, ušuškan je sa desne strane puta kad ulazite u selo. Prvo što ugledate je Crkva pokrova Presvete Bogorodice. Iako ne tako velika, odiše monumentalnošću. Privukao me je izvanredan kadar, refleksija oslikanih oblaka na prozorima na spoljnom zidu crkve koji su u obliku bifora.

  U manastiru svakodnevni ritam života pulsira u skladu s duhovnim vrednostima, stvarajući mir i harmoniju među monahinjama. Ova oaza tišine, udaljena je svega dvadesetak minuta vožnje od Novog Sada, dolazeći preko živopisne Fruške gore koja se tek spremala da se pokaže u punoj svojoj raskošnoj lepoti. Pritom je i vreme te nedelje pre podne bilo kao stvoreno za moju malu avanturu.

  U mirnom okruženju manastira, gde duhovnost i svetovnost prožimaju svakodnevni život, izrađuju se raznovrsne tinkture, čajevi i brojanice. Ova autentična ponuda predstavlja spoj tradicije i prirodnih resursa. Tinkture se pažljivo pripremaju koristeći biljke iz okoline manastira, često uz molitvene rituale koji pridodaju posebnu energetsku vrednost proizvodima. Uz to, manastir nudi jedinstvene čajeve koji imaju blagotvorno dejstvo na telo, ali i dušu, podsećajući posetioce na važnost unutrašnjeg mira i ravnoteže. Videh i biblioteku sa preko hiljadu knjiga gde se o svakoj vodi računa i kojima se upisuje trag u neobičnu knjigu, nekoj vrsti delovodnika. Rukotvorine, rukodelje, vez, sapuni, čajevi, melemi, kreme, tinkture, izrada vezova su sve deo svakodnevnih aktivnosti ovog predivnog, tihog, spokojnog eko-sistema. To nije samo puka proizvodnja, to je emocija utkana u svaku rukotvorinu.

  Voćnjak, šljivik sa više od 400 stabala, uređen, utegnut, nalazi se tik uz sam manastir. Nažalost, prošle godine je mraz učinio svoje, pa roda skoro nije ni bilo. Ali dolaze đaci iz škola iz Rume koji tu provode svoju praksu, pa orezivanjem voćki u velikoj meri daju svoj doprinos manastiru, a obližnja vinarija angažovala se oko proizvodnje rakije.

  Pobediti samog sebe i potčiniti svoju volju, pridržavati se tipika, jasnih pravila ponašanja, neke vrste manastirskog ustava su reči kojima mi je mati Fevronija, namesnica manastira, objasnila način razmišljanja i svrhu svega što one u manastiru rade. A samo ih je četiri.

  Spoj tradicije, istorijskog nasleđa, proizvoda ručne izrade i duhovne dubine, čini manastirsku ponudu ne samo turistički atraktivnom, već i inspirativnom za sve one koji traže mir i duhovno iskustvo. Svaki putnik namernik je dobrodošao i svaka životna priča biva saslušana sa velikim razumevanjem i pažnjom.

  Tek što izađete iz sela sa desne strane otvara se fantastičan pogled na vinariju „Deurić”, koja deluje kao most između dva različita sveta. U vinariji, čiji vinogradi obasjani suncem stvaraju plodno tlo za najkvalitetnije grožđe, susreću se zaljubljenici u vino. Ona nije samo proizvodno mesto, već i izvor podrške manastiru. Ovde čaša vina postaje simbol zajedništva, povezujući svet materijalnog sa duhovnim. Vinarija i njena vina zaslužuju posebne redove.

  Nakon iskustva u duhovnom ambijentu manastira, putovanje prelazi u svet uživanja na obroncima Fruške gore. Posle petnaestak minuta vožnje stigne se u elitni SPA hotel koji nudi ne samo luksuzan smeštaj, već i raznovrsne wellness usluge koje će dodatno obogatiti vaša čula. Servira vam se sasvim drugačiji doživljaj života. Luksuz i opuštanje definišu ovaj prostor, gde se ljudi odvajaju od svakodnevnih briga. Tih petnaest minuta vožnje postaju putovanje od smirenosti u manastiru i prirodnih čari vinarije, do raskošnog doživljaja u SPA resortu. Magija opuštanja i efekti „relax” tretmana, termalnih bazena, sauna i pevajućih tuševa koji vam govore da je vreme da pređete na sledeći nivo. Ova harmonija između duhovnog putovanja i fizičkog opuštanja stvara savršenu ravnotežu za održavanje celokupnog blagostanja vašeg uma i tela.

  Put pod noge, Fruška gora

  Branislav Mamić

  Još od davnina se kupanje u lekovitoj termalnoj vodi koristi za jačanje organizma i imuniteta, a danas se to dovodi u vezu s dodatnim uživanjem u terapeutskim i opuštajućim masažama koje su svima dostupne. Nekada statusni simbol povlašćenih kasti, danas je na raspolaganju svakom da bude „vladar svog blagostanja”, te da kvalitetno spoji ove dve prednosti i doprinese svom dobrom zdravlju. KATARSYS Wellness & SPA centar hotela ”Premier Aqua” nudi veliki izbor luksuznih tretmana i sadržaja namenjenih opuštanju i regeneraciji organizma.

  Savršeno je utočište za beg od stvarnosti i opuštanje smešteno na idealnoj poziciji između Beograda i Novog Sada, na izvoru termalne vode u banji Vrdnik. Stvarajući mirne trenutke koje možete dugo pamtiti, opustite i prepustite se, a ljubazno osoblje će se pobrinuti za sve ostalo. Izvrsnost usluge i brenda ogleda se pre svega u ljudima koji ga predstavljaju. Ovo je jedino mesto ovakvog tipa koje je predviđeno samo za starije od 18 godina.

  Put pod noge, Fruška gora

  Branislav Mamić

  Takvo kratko putešestvije predstavlja jedinstven spoj duhovnosti i hedonizma i pruža priliku da se potpuno posvetite sebi i svom blagostanju, što je preko potrebno u ovom preterano dinamičnom vremenu.

  Dva različita, ali međusobno povezana iskustva predstavljaju neobičan spoj duhovnosti i svetovnosti. Poseta manastiru pruža unutarnji mir, duhovno ispunjenje i vezu sa tradicijom, dok boravak u elitnom SPA hotelu na Fruškoj gori donosi fizičko opuštanje, uživanje u luksuzu i istraživanje prirodnih lepota. Kroz ovo putovanje, postavljam sebi pitanje kako uskladiti unutrašnji mir i duhovno ispunjenje sa spoljnim svetom uživanja i zadovoljstva? Zapravo, raskrsnica tri puta, ka manastiru, vinariji i SPA resortu provocira potreban sklad različitosti, stvarajući tako dinamičan životni mozaik na samo nekoliko koraka jedan od drugog.

  Gde su im granice? Pa, nisam siguran da li ih uopšte ima. 

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife Magazin/Branislav Mamić

  Foto: Branislav Mamić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE