Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatski patriotizam „preko leđa“ srpskih poljoprivrednika

  Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija.

  Uz to je odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih, piše Politika, navodeći da taj potez neće ostati bez odgovora Beograda.

  Manevarski prostor Srbije je sužen, jer nijedna odluka koju bi Srbija donela ne bi mogla da se tiče samo Hrvatske nego trgovanja sa Evropskom unijom.

  Međutim, kako list nezvanično saznaje, odgovor Srbije mogao bi da, na primer, bude „detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske“, što bi bila jasna poruka ovoj zemlji da ono što rade moraju da prekinu.

  Prema navodima beogradskog lista, najnovijom odlukom da promeni pravilnik o inspekcijskom nadzoru i poskupi naknade za kontrolu hrane koju uvozi, Hrvatska je pokazala da ne odustaje od ekonomskog patriotizma, ali u ovom slučaju i preko leđa srpskih poljoprivrednika.

  Nove cene taksa su 22 puta više od dosadašnjih – umesto 90 kuna (12 evra), sada ih naplaćuju 2.000 (270 evra), piše list.

  „Jasno je kako će se nove mere odraziti na zemlje iz regiona koje nisu članice Evropske unije, pre svega Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, jer je na proširenoj listi praktično svo voće i povrće koje se gaji na ovim područjima i izvozi iz Srbije“, ocenjuje Politika.

  Iz Hrvatske su tu odluku obrazložili da im je „dosta da idu niz dlaku zahtevima Evropske unije i ustezanja od zaštite svojih seljaka“.

  Prema podacima Privredne komore, Srbija je u 2016. godini izvezla robe u Hrvatsku u vrednosti od 116 miliona evra, a uvezla za 79 miliona. U izvozu dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, pa akcizna roba, piće i duvan.

  Izvor: B92, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE