Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Katar se žali pred STO zbog blokade

  Katar je podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv tri od četiri arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose s Dohom.

  Katar je u saopštenju naveo da je organu STO za rešavanje sporova podneo žalbu u kojoj navodi da Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein krše zakone i sporazume o trgovini.

  Te tri zemlje i Egipat su početkom juna prekinule diplomatske odnose i saobraćajne veze s Katarom, optužujući ga da podržava terorizam, što Katar negira.

  U žalbi se poziva na „zvaničan i transparentan dijalog i konsultacije“ s tri zalivske zemlje i objašnjava na koji način su prekršile trgovinske sporazume i zakone, prema saopštenju katarskih vlasti.

  Bojkotovanje Katara, navodi se u saopštenju, ne šteti samo toj zemlji, koja je najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa na svetu, nego i njegovim trgovinskim partnerima.

  Prema pravilima STO, strane u sporu imaju rok od 60 dana da reše problem kroz pregovore. Ukoliko ne uspeju, Katar može da traži osnivanje nezavisne komisije koja može da natera tri zemlje da prekinu izolaciju ili da ih kazni.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE