Hrvatski mediji: Agrokor pred bankrotom?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatski mediji: Agrokor pred bankrotom?

  Hrvatski mediji juče su objavili vest o snažnom padu Agrokorovih obveznica na inostranim tržištima.

  Kako piše Index.hr, Agrokor je prošle nedelje otkazao sindicirani kredit s dospećem u septembru 2019. godine u koji su bile uključene banke BDP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs i JP Morgan.

  Ta vest izazvala je paniku među ulagačima te je došlo do snažnog pada obveznica Agrokora na inostranim tržištima. Kredit je bio deo šireg programa finansiranja u kojem je osigurano produžetak dospeća kratkoročnog duga u iznosu od 500 miliona evra za dve do tri godine.

  Agencija Moody’s je pre dve nedelje Agrokoru srušila kreditni rejting s dotadašnjih B2 na B3, a kao glavni razlozi spominjali su se slabiji operativni rezultati i visok nivo duga.

  “Agrokor je i dalje dobra kompanija, ne verujem da će doći do bankrota”, prokomentarisao je danas za Index ministar finansija u Vladi Hrvatske Zdravko Marić.

  “Proteklih godinu dana kao ministar pratim Agrokor kao i za svaku drugu kompaniju. A što se tiče same situacije, mislim da su i iz same kompanije juče u saopštenju jasno naznačili da ne postoje rizici što se tiče njihovih obaveza u dogledno vreme, ali sigurno da je i činjenica o smanjivanju kreditnog rejtinga imala određene reperkusije”, dodao je Marić.

  Juče su iz Agrokora na pitanje zašto se odustalo od kredita, rekli da nisu bili zadovoljni uslovima i da nemaju potrebu za dodatnim finansiranjem.

  “Iako je postojao interes od strane postojećih i novih kreditora u dostatnom iznosu zbog određenih uslova nismo zaključili transakciju. Svoje obveze koje dospevaju u narednom periodu uspešno smo refinansirali u poslednjem kvartalu prošle godine i s te osnove u ovom trenutku nemamo potrebu za dodatnim refinansiranjem”, kažu u Agrokoru.

  Pre nekoliko dana pojavila se informacija i da Agrokor ugovara saradnju sa čuvenom kompanijom Alibaba.

  Izvor: BIZLife/Index.hr

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE