Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatske njive NAJJEFTINIJE u EU

  Cene obradivog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj u 2020. godini su bile najniže u Evropskoj uniji, a čelo liste drži Holandija gde su bile više od 20 puta veće, pokazao je izveštaj evropskog statističkog zavoda.

  Hektar obradivog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj prošle godine je koštao u proseku 3.440 evra. Blizu su i Estonija i Slovačka sa 3.772 odnosno gotovo 4.000 evra. U Litvaniji i Letoniji hektar je u proseku koštao nešto više od 4.000, a u Mađarskoj gotovo 5.000 evra. Sledi Bugarska s nešto više od 5.000 evra, pokazuje izveštaj Eurostata.

  U Francuskoj hektar obradivog zemljišta prošle godine je koštao u proseku oko 6.000, a u Rumuniji više od 7.000 evra. Poljska i Grčka spadaju među zemlje EU gde je hektar u 2020. iznosio više od 10.000 evra.

  Eurostat nije raspolagao podacima za Belgiju, Nemačku, Kipar, Maltu, Austriju i Portugaliju, a podaci za Dansku, Italiju, Luksemburg i Holandiju odnose se na 2019. godinu.

  Kupci su najviše morali da izdvoje za obradivo zemljište u Holandiji, u proseku 69.632 evra po hekatru u 2019. Cene zemljišta u svim holandskim regijama bile više od proseka u svim zemljama EU, čijim podacima je Eurostat raspolagao.

  Najskuplji hektar je bio na španskim Kanarskim ostrvima – u proseku 120.477 evra.

  Cena zemljišta zavisi od niza faktora, uključujući državne propise, klimu, blizinu infrastrukture, kvalitet tla, položaj i odvodnjavanje, ali zavisi i od ponude i potražnje, „uključujući i uticaj zakona o stranim ulaganjima“, ističe Eurostat.

  Zemljište koje se može navodnjavati skuplje je u gotovo svim regijama EU od onog koje ne uključuje tu mogućnost, utvrdio je Eurostat.

  Tako se za zemljište u španskoj Mursiji koje se može navodnjavati plaća čak šest puta veća cena nego za zemljište kojem je ta mogućnost nedostupna, pokazuju podaci Eurostata.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE