Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac (Unsplash)

  Hrvatska živi od GASTARBAJTERA kao nijedna država EU

  Od svih država članica Evropske Unije (EU) Hrvatska je najzavisnija od privatnih doznaka njenih državljana koji žive i rade ili samo rade u inostranstvu i one su premašile vrednost sedam odsto hrvatskog BDP-a.

  U Hrvatsku su njeni iseljeni građani 2021. godine na privatne račune uplatili 4,25 milijardi evra, objavio je evropski statistički zavod. Daleko nakon Hrvatske sa udelom privatnih uplata u nacionalnom BDP-u od tri odsto su Letonija i Rumunija.

  Hrvatska je po transferima rame uz rame sa Srbijom, a veću važnost privatnih doznaka za nacionalnu ekonomiju i BDP imaju samo Kosovo (18 odsto), Crna Gora (10 odsto) te Bosna i Hercegovina (10,5 odsto) i Albanija. Poređenja radi, privatne doznake iz inostranstva čine samo 1,2 odsto slovenačkog BDP-a.

  Polovina ukupnih prekograničnih transfera između zemalja EU

  Eurostat navodi da je više od polovine iznosa (56 odsto od ukupno 131 milijarde svih prekograničnih transfera) išlo iz jedne države članice EU prema drugoj, što ne iznenađuje s obzirom na to da se građani EU mogu slobodno kretati i raditi na celom tržištu EU.

  Postoje, međutim, izuzeci: odlivi iz Poljske (98%), Grčke (92%) i Španije (90%) usmereni su pretežno u ekonomije izvan EU; dok su Irska (90%), Italija (86%) i Litvanija (71%) primale svoje doznake uglavnom izvan EU.

  Plata u EU

  Novac, plata u EU (Pexels)

  Najatraktivnija lokacija za zapošljavanje građana Europske unije izvan zajedničkog EU prostora bila je Švajcarska, odakle je 15,5 milijardi evra isplaćeno u Francusku, 6,1 milijarda evra u Nemačku, pet milijardi evra u Italiju, 1,1 milijarda u Portugal i 700 miliona evra u Austriju. Rumunija (jedna milijarda evra) i Poljska (0,6 milijardi evra) i dalje primaju znatne svote iz Velike Britanije.

  Stranci zaposleni ili doseljeni u Hrvatsku 2021. godine u svoje su zemlje prosledili 534 miliona evra, od čega je 226 miliona evra isplaćeno u neku od članica EU, a 308 miliona evra u treće zemlje. Privatne doznake su prema RH 2020. godine pale, ali 2021. premašile su iznos iz pretpandemijske godine, piše Večernji list.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE