Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šljivovica

  Hrvatska uništila pošiljku šljiva iz Srbije zbog prisustva pesticida

  Hrvatski carinici su u četvrtak sprečili uvoz šljiva iz Srbije, a pošiljku uništili zbog prisustva pesticida hlorpirifosa.

  Na portalu evropskog sistema brzog upozoravanja na prehrambenu opasnost (RASFF) objavljeno je obaveštenje o isporuci šljiva u kategoriji „potencijalno rizično“, navodi Danas.

  U spornoj isporuci šljiva zabeleženo je prisustvo tog pesticida u koncentraciji od 0,025 miligrama po kilogramu šljiva, dok je maksimalno dozvoljena koncentracija 0,01 miligram po kilogramu.

  Ovo je druga isporuka voća iz Srbije u Hrvatsku za pola meseca koja je vraćena zbog prisustva tog pesticida.

  Hrvatska carina je 14. avgusta zabranila uvoz breskvi iz Srbije zbog prisustva te susptance, čije je korišćenje u EU zabranjeno.

  Otrovno dejstvo sa produženim efektom

  Asistentkinja Katedre za primenjenu hemiju, Hemijskog fakulteta u Beogradu Slađana Savić izjavila je, povodom zabrane uvoza breskvi, da ta supstanca, osim što ima otrovno dejstvo, zadržava se u organizmu i veoma se teško razgrađuje, pa je efekat produžen.

  „Iz Evropske agencije tvrde da su simptomi unosa prekoračenog nivoa hlorpirifosa mučnina, vrtoglavica i konfuzija. Ukoliko su radnici na plantažama izloženi izlivanju, moguća je respiratorna paraliza i smrt“, rekla je Savić.

  Dodala je da je nepovoljno da se trudnice izlažu hlorpirifosu, jer studije pokazuju da to može negativno uticati na nervni sistem ploda.

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je povodom vraćanja pošiljke bresaka, tretiranim hlorpirifosom, objasnilo da je donelo odluku o davanju dozvole za ograničenu i kontrolisanu primenu sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa isključivo za tretiranje šećerne repe i svako neovlašćeno korišćenje te vrste preparata za druge kulture je zabranjeno zakonom i strogo kažnjivo.

  Na RASFF je Nemačka prijavila šljive iz Poljske, takođe sa prisustvom hlorpirifosa i to u dvostruko većim količinama nego u šljivama iz Srbije, od 0,045 miligrama po kilogramu. To obaveštenje je označeno kao „potencijalno ozbiljno“.

  Izvor: Danas

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE