Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska povlači novčanicu zbog arhaizma

  U Hrvatskoj se pokreće polemika da li bi trebalo povući novčanicu od dve stotine kuna, i to zbog ne baš tako ubedljive slovne greške.

  Novčanicu od dve stotine kuna bi trebalo povući iz opticaja i to zbog pravopisne greške. Jezikoslovci naime prigovaraju da je s obe strane novčanice otisnuto dvesta kuna, a da bi ispravnije bilo dvesto kuna, javlja RTL.

  Građani pak na tu pravopisnu grešku nisu obraćali pažnju i kažu, imaju većih briga od pravopisnih detalja.

  Nije reč o pravopisnoj grešci kaže profesorka hrvatskog jezika Karla Krajčik. „Na novčanici je korišćen arhaizam koji se već dugo ne koristi pa bi bilo ispravnije pisati dvesto.“

  Rešenje se, ipak, nazire, a to je dve stotine kuna. Jezikoslovci govore da taj izraz ima i težinu i ozbiljnost.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  What's your reaction?

  Komentari

  • mali radojica

   Naziv te valute treba pod hitno ukinuti jer je jako kontraverzan.To je valuta koja je nastala u tzv. ndh i krajne je neprimereno da se koristi pošto se radi o jednoj terorističko kriminalnoj tvorevini(to čak nije bila ni država već tvorevina) čiji je jedini cilj bio genocid nad Srbima Jevrejima i Romima. Zamislite kad bi Nemačka danas uvela Reichsmarku . I molim Vas nemojte ovde prosipati kontra komentare kako je ta valuta navodno i ranije postojala,jer Hr nije do 1941 uopšte postojala kao država i nije nikad imala svoju valutu.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE